Meer dan 63.000 rijksmonumenten


gebouw in Weert

Gebouw

IJzerenmanweg 15
6006TA Weert
Limburg


Beschrijving van gebouw

Inleiding Het OPENLUCHTTHEATER MET TRIBUNE, TONEELGEBOUW EN REGIEHUISJE is onderdeel van het recreatiecomplex De Lichtenberg. Het openluchttheater is ontwerp van architect P.H. Weegels, in samenwerking met beeldend kunstenaar Harrie Martens. In 1959 is het toneelgebouw in gebruik genomen en aansluitend de tribune en regiehuisje. Het openluchttheater ligt aan de noordwestzijde van het complex. Omschrijving Het trapeziumvormige theater is gelegen in een kunstmatig aangelegde komvorm. Aan de oostzijde van het theater zijn het toneelgebouw en het aflopende speelveld (ovaalvormige toneel) en het souffleurshokje tegen een lage kunstmatige heuvel aangelegd; aan de westzijde zijn de oplopende tribunes tegen een hogere kunstmatige heuvel aangelegd. Daartussen bevindt zich de orkestbak die in een tot beneden maaiveldniveau verdiept gedeelte is aangelegd. Links vanaf het entreeplein, nabij het gebouw voor sanitair, loopt een door bosschage omgeven pad omhoog naar de achterzijde van het theater waar zich een publiekstoegang bevindt. Hier, op het hoogste gedeelte van het theater, is tevens het regiehuisje bereikbaar dat te midden van de tribune staat. Aan de oostzijde wordt het theater afgesloten door het toneelgebouw. Aan de andere zijden door muren van Nivelsteiner breuksteen. Aan de achterzijde (westzijde) is dit een gebogen muur. Ter hoogte van het speelveld zijn in beide zijmuren toegangen gemaakt met dubbele houten deuren. De waaiervormige tribunes zijn uitgevoerd in de vorm van betonnen treden waarop houten banken waren aangebracht. Tussen de banken zijn looppaden uitgespaard. Aan de buitenzijde van het theater is, tegen beide zijgevels, een ijzeren stellage geplaatst voor verlichting. Met het oog op een optimale akoestiek zijn de twee hoeken aan de achterzijde van het theater uitgevoerd in een ronde vorm, opgetrokken in holle bouwsteen. Het toneelgebouw is een drielaags bouwvolume met kelder en plat dak. De zijgevels verspringen trapsgewijs zodat het gebouw aan de achterzijde smaller is. Achter het toneelgebouw is een (inmiddels onherkenbaar) driehoekig terras met gebogen metalen lantaarnpalen. Aan de voorzijde (theaterzijde) is een forse betonnen colonnade over de hele hoogte van het gebouw. De colonnade is iets breder dan het gebouw. De voorgevel daarachter heeft op de begane grond, in het midden een toegang. Op de verdiepingen zijn twee asymmetrisch in de gevel aangebrachte deuropeningen met balkons. De voorgevel is geheel voorzien van een abstract sgraffito kunstwerk naar ontwerp van H. Martens. Het is onder zijn leiding uitgevoerd door leerlingen van de Vrije Expressieclub. Tussen de colonnade en de voorgevel is, aan weerszijden van de ingang, een trap naar de kelder. De zijgevels zijn afwisselend opgebouwd uit muren die zijn opgetrokken uit geglazuurde baksteen en gevels die bestaan uit een betonnen raster met vensters met stalen raamprofielen. De gesloten concave achtergevel is opgetrokken uit Nivelsteiner breuksteen. In de zuidelijke zijgevel is een kunstwerk naar ontwerp van H. Martens en zijn leerling K. Meiderts aangebracht. Het is uitgevoerd in verschillende kleuren geglazuurde baksteen. Tegen de noordelijke zijgevel is een schoorsteen geplaatst. Het interieur bestaat uit diverse ruimtes met achterin, over de hele breedte van het pand een trappenhuis. De zijgevels van het trappenhuis lopen schuin naar de achtergevel. De trappen bestaan uit betonnen zwevende treden. In de verkeersruimtes zijn verschillende vloermozaïeken aangebracht. De plafonds zijn uitgevoerd in holle bouwsteen. Achter in het theater staat, op één forse, L-vormige betonnen voet, het eenlaags, regiehuisje dat ook als projectiecabine voor films functioneerde. Door de constructie op één betonnen voet lijkt het regiehuisje boven de tribunes te zweven. Aan de achterzijde is het regiehuisje toegankelijk via een betonnen steektrap met ijzeren, iets naar buiten gekantelde, leuningen. De toegang bevindt zich, terugliggend, in een portaal. De voorgevel is geheel uitgevoerd in een betonnen raamwerk dat aanvankelijk m.u.v. twee smalle horizontale projectieopeningen, was dichtgezet met houten planken. De overige gevels zijn blinde gevels die aan de buitenzijde zijn uitgevoerd in blauwtinten geglazuurde baksteen. Het plafond is uitgevoerd in holle bouwstenen. Waardering Het OPENLUCHTTHEATER MET TRIBUNE, TONEELGEBOUW EN REGIEHUISJE is van algemeen belang - vanwege de cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholieke leven in het zuiden van Nederland en als typologisch voorbeeld van een naoorlogs openluchttheater. - Het regiehuisje heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een technische ontwikkeling waarbij een forse, strakgegoten L-vormige betonnen voet werd toegepast. - Het openluchttheater, de tribune, het toneelgebouw en het regiehuisje hebben een hoge architectuurhistorische waarde vanwege het materiaalgebruik en vanwege de esthetische kwaliteit van de monumentale kunst van het ontwerp met modernistische elementen. - Het openluchttheater, tribune, toneelgebouw en regiehuisje hebben ensemblewaarde vanwege de onderlinge functioneel-ruimtelijke relatie en vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 531192
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van gebouw in Weert

overig

IJzerenmanweg 15
Weert
Inleiding Het GEBOUW VOOR SANITAIR is onderdeel van recreatiecomplex De Lichtenberg. Het is omtreeks 1954 gebouwd naar een ontwerp van arch..

overig

IJzerenmanweg 15
Weert
Inleiding ZWEMBAD met LIGWEIDE, KLEEDHOKJES, POMPHUISJE EN INSTRUCTEURSGEBOUW zijn onderdeel van het recreatiecomplex De Lichtenberg. Ze da..

De Lichtenberg

IJzerenmanweg 15
Weert
Inleiding De ENTREE met MUUR is onderdeel van het recreatiecomplex De Lichtenberg. De entree gelegen aan de zuidzijde van het recreatiecom..

overig

IJzerenmanweg 15
Weert
Inleiding De AANLEG is als onderdeel van het recreatiecomplex De Lichtenberg in opdracht van het Bisschoppelijk College stand gekomen ten b..

overig

IJzerenmanweg 15
Weert
Inleiding De TENNISBAAN met MELKHUISJE is onderdeel van het recreatiecomplex De Lichtenberg. De tennisbaan, gelegen aan in de zuidoosthoek ..

Kaart & Routeplanner