Meer dan 63.000 rijksmonumenten


overig in Weert

Overig

IJzerenmanweg 15
6006TA Weert
Limburg


Beschrijving van overig

Inleiding De TENNISBAAN met MELKHUISJE is onderdeel van het recreatiecomplex De Lichtenberg. De tennisbaan, gelegen aan in de zuidoosthoek van het recreatiecomplex, is in 1956 voltooid naar ontwerp van architect P.H. Weegels. Omschrijving Op een verdiept aangelegd gedeelte zijn naast elkaar vijf (thans zes) tennisbanen aangelegd. Dit verdiepte terrein wordt door keermuren, opgetrokken uit Nivelsteiner breuksteen, omsloten. Aan de korte zijden geven smalle natuurstenen trappen toegang tot de banen. De korte zuidwestzijde heeft geen keermuur maar een aantal natuurstenen treden die als tribune functioneren. In de noordwesthoek is een eenlaags melkhuisje opgetrokken uit Nivelsteiner breuksteen. Dit gebouwtje staat op een vierkante plattegrond en heeft een met leien gedekt tentdak; aansluitend een klein terras met houten pergola. De tennisbanen werden in het verleden ook als schaatsbaan gebruikt. De tennisbaan heeft zijn oorspronkelijke functie en karakter behouden. Waardering De TENNISBAAN met MELKHUISJE is van algemeen belang - vanwege de architectuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een naoorlogse, verdiept aangelegde tennisbaan en vanwege het bijzondere materiaalgebruik. - De tennisbaan met melkhuisje heeft ensemblewaarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van het complex. - Daarnaast is de tennisbaan met melkhuisje van algemeen belang vanwege de herkenbaar behouden oorspronkelijke aanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 531188
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van overig in Weert

kerkelijk gebouw

IJzerenmanweg 15
Weert
Inleiding De MARIAKAPEL is onderdeel van het recreatiecomplex De Lichtenberg. De kapel is, in samenwerking met beeldend kunstenaar Harrie M..

gebouw

IJzerenmanweg 15
Weert
Inleiding Het OPENLUCHTTHEATER MET TRIBUNE, TONEELGEBOUW EN REGIEHUISJE is onderdeel van het recreatiecomplex De Lichtenberg. Het openlucht..

overig

IJzerenmanweg 15
Weert
Inleiding ZWEMBAD met LIGWEIDE, KLEEDHOKJES, POMPHUISJE EN INSTRUCTEURSGEBOUW zijn onderdeel van het recreatiecomplex De Lichtenberg. Ze da..

overig

IJzerenmanweg 15
Weert
Inleiding De AANLEG is als onderdeel van het recreatiecomplex De Lichtenberg in opdracht van het Bisschoppelijk College stand gekomen ten b..

De Lichtenberg

IJzerenmanweg 15
Weert
Inleiding De ENTREE met MUUR is onderdeel van het recreatiecomplex De Lichtenberg. De entree gelegen aan de zuidzijde van het recreatiecom..

Kaart & Routeplanner