Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Amsterdam

Woonhuis

Hoofdweg 405
1056CT Amsterdam
Noord Holland


Beschrijving van woonhuis

Omschrijving WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN en WINKELS en in oorsprong ATELIERWONINGEN uit 1925-1926 en bestaande uit een hoekblok aan de Noordwest zijde van het kruispunt van de Hoofdweg met de Jan van Galenstraat. Het vormt het noordelijk deel van de "stadspoort" van Wijdeveld. Het kenmerkt zich door een iets teruggezette rechthoekige toren met zes bouwlagen en hogere voortzetting aan de achterzijde. Aan de voorzijde grote drieruits vensters op de verdiepingen en een meerruits gelede glasgevel bij de oorspronkelijke atelierruimtes op de bovenste bouwlagen. In het verlengde van de gevel aan de Hoofdweg, maar teruggezet ten opzichte van de bebouwing aan de Jan van Galenstraat is een hoog rechthoekig bouwvolume geplaatst met respectievelijk twaalf en vijf travee├źn met vensters met dubbele draairamen op de hogere verdiepingen. Begane grond en eerste verdieping steken naar de Jan van Galenstraat toe verder uit en eindigen in een halfronde erker. Winkelpuien en doorlopende serie vernsteropeningen met matglazen raamvulling onder fries met verticale accenten in decoratief metselwerk. Hierboven een doorlopende uitkragende serie vensters met steeds drie hoge ramen. Hoge blinde gevelmuur bij de zolderverdieping met vier hijsbalken waarboven vierkante elementen. Aan de noordzijde een risalerende overgang met smalle vensters naar de aangrenzende bebouwing van de Hoofdweg. Eenvoudige toegangspartijen. Waardering Woonblok met arbeiderswoningen en winkels en atelierwoningen uit de jaren '20 van de 20ste eeuw, van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde, alsmede vanwege de typologische- en ensemblewaarde. Van belang als essentieel onderdeel van het complex Hoofdweg in Plan-West van Amsterdam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 531143
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Amsterdam

Sint-Josephkerk

Erik de Roodestraat 14
Amsterdam
Inleiding De geheel in beton opgetrokken H. JOSEPHKERK werd tussen 1941 en 1943 ontworpen door G.H.M. Holt met medewerking van K.P. Tholens..

Jeruzalemkerk

Jan Maijenstraat 14
Amsterdam
Inleiding In 1928-1929 tot stand gekomen KERK, genaamd Jeruzalemkerk, met de voorgevel aan het plein aan de Jan Mayenstraat en met aangrenz..

Woonblok met arbeiderswoningen en winkels

Jan Evertsenstraat 144
Amsterdam
Inleiding WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN en WINKELS gelegen aan de noordwestzijde van het Mercatorplein, onderdeel van het complex Mercato..

Jan Maijenschool

Jan Maijenstraat 11A
Amsterdam
Inleiding Vierdubbel SCHOOLGEBOUW (gangtype), in 1926 ontworpen door architect J.W. Frantzen, werkzaam bij de Dienst Publieke Werken. De du..

Woonblok met arbeiderswoningen en winkels

Mercatorplein 2
Amsterdam
Inleiding WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN en WINKELS aan de oostzijde van het Mercatorplein, onderdeel van het complex Mercatorplein. Om..

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in Amsterdam