Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heracles Tribune in Almelo

Overig

Bornsestraat 280 A
7601PC Almelo
Overijssel


Beschrijving van Heracles Tribune

Inleiding ERETRIBUNE, ontworpen voor de voetbalclub Heracles (opgericht in 1903) door de Almelose architect M. Krabshuis, gebouwd in 1924 en in gebruik genomen in 1925 bij het hoofdveld van de voetbalclub. Op de tribune kunnen ca. 450 mensen plaatsnemen. De tribune werd gefinancierd door de Almelose sociaal bewogen textielfabrikant Breuning ten Cate sr. Dit was de man die na seizoen 1919-1920 er tevens voor had gezorgd dat een Engelse voetbaltrainer kon worden aangetrokken, waarna Heracles het jaar erop kon promoveren naar de 1e klasse. Architect M. Krabshuis heeft voor het ontwerp van de tribune in Engeland vooronderzoek naar houten tribunes gedaan. In 1999-2000 is, nadat op een andere locatie het Polman Stadion werd opgeleverd ten behoeve van de profvoetballers, het sportpark gereorganiseerd en werd tribune binnen het complex verplaatst naar het hoofdveld voor de amateurs. De fundering op houten paaltjes is toen vervangen door een betonnen fundering. De tribune is thans in gebroken wit en donkergroene kleuren geschilderd. Op de kap ligt een bitumineuze afdekking. Omschrijving ERETRIBUNE, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en opgebouwd uit houten delen. De achter- en zijwanden zijn eveneens uit houten verticale delen opgebouwd. Het zadeldak wordt ondersteund door dertien spanten. De kap is aan de voorzijde voorzien van een royaal overstek. De kap wordt hier gedragen door zes dragers, met elkaar verbonden door een langgerekt vakwerkspant, die voorzien zijn van versieringen in de clubkleuren zwart-wit. In de beide zijwanden bevinden zich 6 rechthoekige laddervensters van ongelijke grootte. De voorzijde van de tribune is open. Centraal op de beganegrond bevinden zich de deuren naar de onder de banken gelegen kleedruimten. Aan weerszijden van de deuren liggen de trappen die toegang geven tot de oplopende banken. De achter- en zijgevels zijn op de beganegrond voorzien van enkele deuren en twee- en vierruits laddervensters. Onder de kap staan de negen banken in hoogte oplopende rijen opgesteld. Vooraan twee rijen gecompartimenteerde banken en daarachter eenvoudiger zitbanken. Waardering De ERETRIBUNE van de voetbalclub Heracles, daterende uit 1924 naar ontwerp van architect M. Krabshuis, is van algemeen cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en sporthistorisch belang; - als uitdrukking van een cultuur- en sociaalhistorische ontwikkeling als symbool van de maatschappelijke betrokkenheid van een fabrikantenfamilie bij hun werknemers en de sociale verwevenheid die daardoor ontstond in een textielstad als Almelo; - als bijzonder ontwerp binnen het oeuvre van architect M. Krabshuis; - vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp, het materiaalgebruik en detaillering; - vanwege de situationele en functionele waarde binnen het sportcomplex van voetbalclub Heracles en de grote verbondenheid met de voetbalclub; - vanwege de grote zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 531044
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Heracles Tribune in Almelo

Reefman

Bolkshoeksweg 44
Almelo
Inleiding BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE "Reefman" uit 1864 die behoort bij het Huis Almelo. Voor de voorgevel (W) van de boerderij langs ..

Pellewever/Stegers

Bolkshoeksweg 36
Almelo
Omschrijving BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE met aan de zijgevels uitgebouwd woonhuisgedeelte onder deels geknikt met grijze muldenpannen g..

Landhuis

Bornsestraat 112
Almelo
Inleiding LANDHUIS dat is ontworpen door de Blaricumse architect Th. Rueter in opdracht van textielfabrikant A. Bendien en in 1917 werd vol..

Watertoren

Bij Reggestraat 7
Almelo
Inleiding De betonnen functionalistische WATERTOREN is in 1926, in opdracht van de Algemene Waterleiding Maatschappij Almelo, gebouwd naar ..

St. Elisabeth

Hofkampstraat 52
Almelo
Inleiding Voormalig rooms-katholiek ZIEKENHUIS, "St. Elisabeth" met ZIEKENHUISKAPEL en RUSTHUIS "Canisius" uit 1926-1928 in een sobere trad..

Kaart & Routeplanner