't gasthuis in bemelen

Tuin, Park En Plantsoen

gasthuis 55
6268nn bemelen (gemeente eijsden-margraten)
limburg

Beschrijving van 't gasthuis

OMMURING VAN DE COUR MET MUUR BINNENTUIN OP DE COUR (onderdeel 7). De ommuring bestaat uit: 1) de scheidingsmuur in mergel aan de zuidzijde, waarmee de cour naar de straat toe wordt afgesloten; 2) de muur in mergel die in het verlengde van de zuidgevel van de mergelschuur (sinds 1827 behorende bij de aangrenzende boerderij) in westelijke richting verloopt en hier de boomgaard aan de noordzijde afsluit, en 3) uit de muur in mergel die in het verlengde van de oostmuur van het poortgebouw als balustrade eveneens ter afsluiting van de boomgaard in noordelijke richting verloopt. De muur aan de zuidzijde dateert uit de periode 1740-1756, het tijdvak waarin het hoofdgebouw werd opgetrokken. Deze muur, die op ca. 1,5 meter naar boven zich een stukje verjongt, word door afdekplaten in mergel afgesloten en sluit tevens het erf af van de aangrenzende boerderij, die tot 1827 tot 't Gasthuis heeft behoort. In het gedeelte van de muur behorende bij de boerderij zit een kruisvormig wapen met het jaartal 1728. Omstreeks 1900 werd een stukje van het erf van de in 1827 vervreemde boerderij teruggekocht en werd op dit terrein de huidige boomgaard aangelegd. Het aan de noordzijde van de boomgaard gelegen deel van de oorspronkelijke scheidingsmuur (afgesloten met afdekplaten in mergel) kent sinds omstreeks 1950 een trapsgewijze verjonging in westelijke richting. Deze verjonging werd aangebracht vanwege het decoratieve effect. De muur in mergel aan de oostzijde van de boomgaard, die tevens de cour van 't Gasthuis afsluit naar het erf van de ernaast gelegen boerderij, is opgetrokken in de tweede helft van de jaren 90 van de 20ste eeuw en maakt geen deel uit van de bescherming. Voor de redengevende omschrijving van de naastgelegen hoeve (rijksmonument) zie monumentnummer 34681. Waardering De OMMURING VAN DE COUR MET MUUR BINNENTUIN OP DE COUR van de historische buitenplaats 't Gasthuis is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege: - de ouderdom en gaafheid; - het type; - de hoge ornamentele en ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)