Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't gasthuis in bemelen

Bijgebouwen Kastelen Enz.

gasthuis 55
6268nn bemelen (gemeente eijsden-margraten)
limburg

Bouwjaar: 1727 - 1727


Beschrijving van 't gasthuis

KOETSHUIS (onderdeel 6). Deels witgekalkt koetshuis in baksteen en mergel van één verdieping waarboven kap op rechthoekige grondslag onder met Oud-Hollandse pannen (gemêleerd) gedekt zadeldak met overstek. Het koetshuis is lager opgetrokken en ook iets ondieper dan het hoofdgebouw, dat aansluitend in het verlengde ervan is gebouwd. Het koetshuis herbergde waarschijnlijk van oorsprong het huis van de pachter, zoals genoemd in de beschrijving van het goed in 1727, en is van oorsprong waarschijnlijk van oudere datum dan het hoofdgebouw. Het koetshuis heeft nu twee bouwlagen en een vliering. Aan de cour-zijde oorspronkelijk aan de rechterzijde twee dubbele poortdeuren onder segmentboogvormig bovenlicht. Het bovenlicht is thans dicht gezet en in de openingen van de voormalige deuren zijn nieuwe vensters aangebracht: alleen de hardstenen omlijstingen van de deuren met bovenlichten resteren. Links hiervan een meerruits-venster. Links van dit venster de hardstenen omlijsting van een voormalige dubbele deur (als boven) met links een toegangsdeur. Aan de linker en rechter zijde op de verdieping twee meerruits-vensters. De naar het park gerichte zijde van het koetshuis heeft vier vensters en een deur. In het interieur een achttiende-eeuwse bakstenen schouw in de noordwest-hoek, bestaande uit een haard met halfronde opening in een rookvang van mergel die zich trapsgewijs naar het schoorsteenkanaal verjongt. Waardering Het KOETSHUIS is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege: - de ouderdom; - als functioneel onderdeel van de buitenplaats; - de bouwkundige relatie met het hoofdgebouw; - het type; - de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 531027
Laatste wijziging: 2017-02-27 21:12:17.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't gasthuis in bemelen

't gasthuis

gasthuis 55
bemelen (Gemeente eijsden-margraten)
HOOFDGEBOUW (onderdeel 1). Het haakvormig hoofdgebouw is gebouwd tussen 1740-1756. Het is twee verdiepingen hoog en ligt onder een hoog met ..

't gasthuis

gasthuis 55
bemelen (Gemeente eijsden-margraten)
PAVILJOEN (onderdeel 10). Aan de achterzijde van het huis, in de oksel tussen het huis en de terugspringende gevel van het koetshuis is een ..

Buitenplaats met haakvormig herenhuis

Gasthuis 55
Bemelen (Gemeente Eijsden Margraten)
Buitenplaats met haakvormig herenhuis, XVIII C. Met segmentboogvensters in Naamse steen. Op de tuinvleugel een reeds neogotische dakruiter..

't gasthuis

gasthuis 55
bemelen (Gemeente eijsden-margraten)
OMMURING VAN DE COUR MET MUUR BINNENTUIN OP DE COUR (onderdeel 7). De ommuring bestaat uit: 1) de scheidingsmuur in mergel aan de zuidzijde,..

't gasthuis

gasthuis 55
bemelen (Gemeente eijsden-margraten)
HEKPIJLERS AAN ZUIDZIJDE van het park (onderdeel 4). Tussen de tuinmuur en het huis gelegen hekpijlers met ijzeren spijlenhek. De pijlers zi..

Kaart & Routeplanner