Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijnoord in Woerden

Tuin Park Landgoed

Oostdam 12
3441EN Woerden
Utrecht


Beschrijving van Rijnoord

Omschrijving onderdeel 2. HISTORISCHE TUIN- en PARKAANLEG In 1824 kocht mr. Jacobus Bredius, notaris en burgemeester van Woerden een stuk terrein van Sigismund Ham van Sluipwijk dat het uitgangspunt geweest is voor de latere buitenplaats en landgoed. Hij richtte ter plaatse een 'tuin van vermaak' in met een tuinhuisje aan het water ('tuinhuis') en een tweede op het terrein ('tuinhuis'), alsmede aan de noordkant een 'bosch tot vermaek' en een klein hakhoutbosje. Een en ander staat afgebeeld op de kadastrale minuut van omstreeks 1830. In 1863 verrees in opdracht van Cornelis Jan Bredius de villa Rijnoord op het oude terrein van vermaak, met een oprijlaan vanaf de Oostdam. Aan het begin van de oprijlaan kwam een hek met pijlers, met twee wapendragende leeuwen. Hij is degene die het landschapsparkje heeft laten aanleggen, dat ter plaatse nog steeds aanwezig is. In het park stonden diverse tuinbeelden, waarvan er nog een bewaard is gebleven. Het landschapspark uit 1863 bestaat uit een gedeelte rond het huis met een gebogen padenpatroon dat door de bewuste plaatsing van bomen en struiken een ruimtelijk effect heeft en een klein deel ten oosten van de oprijlaan dat van oorsprong ook tot het park hoorde. Waardering Historische tuin- en parkaanleg, behorende bij de buitenplaats Rijnoord van algemeen belang - wegens de ouderdom - als stichting direct buiten de wallen van Woerden - als onderdeel van een totaal concept met huis, theekoepel, hek en tuinbeeld (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 531016
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rijnoord in Woerden

Rijnoord

Oostdam 12
Woerden
Omschrijving Onderdeel 3. Aan de oever van de buitengracht staat een THEEKOEPEL uit 1863. Volgens de kadastrale minuut van omstreeks 1830 ..

Rijnoord

Oostdam 12
Woerden
Omschrijving onderdeel 4 Aan de Oostdan, aan het begin van de oprijlaan, staat een ENTREEHEK uit 1863 met gebosseerde hekpijlers met twee ..

Rijnoord

Oostdam 12
Woerden
Omschrijving onderdeel 5 Tegen de linkerzijgevel van het huis, waar de wandeling langs voert, staat een TUINBEELD op een sokkel, voorstell..

Rijnoord

Oostdam 12
Woerden
Omschrijving onderdeel 1. HOOFDGEBOUW RIJNOORD Wit gepleisterd huis uit 1863 op rechthoekige plattegrond, met twee bouwlagen en een mezza..

Eldorado

Oostdam 13
Woerden
Inleiding Het witgepleisterde eclectische WOONHUIS, type herenhuis, genaamd `Eldorado' is gebouwd in 1842 voor wethouder J.Th. Okhuysen uit..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)