Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijnoord in Woerden

Kasteel Buitenplaats

Oostdam 12
3441EN Woerden
Utrecht


Beschrijving van Rijnoord

Omschrijving onderdeel 1. HOOFDGEBOUW RIJNOORD Wit gepleisterd huis uit 1863 op rechthoekige plattegrond, met twee bouwlagen en een mezzanino onder een omlopend schilddak. In het pleisterwerk zijn imitatievoegen aangebracht. Op de hoeken van de begane grond geblokte lisenen, op de verdieping lisenen met verdiepte velden. Schuifvensters met luiken, alle afgesloten met gestuct lijstwerk. De gevels worden door een kroonlijst afgesloten met op de hoeken dubbele consoles. In de kroonlijst rechthoekige twee aan twee geplaatste mezzanino vensters met gietijzeren roosters. De drie traveeën brede voorzijde is symmetrisch van indeling. Deur met bovenlicht en pilasteromlijsting, geflankeerd door schuiframen met luiken. Op de verdieping twee dito vensters en een blindnis. In de vijf traveeën brede linkerzijgevel staat tegen de middelste travee een 18de-eeuws tuinbeeld. Op de verdieping een blindnis met boogvormige beëindiging. Aan de achterzijde een aanbouw uit 1911 waarin onder andere een bijkeuken en toilet. Op de verdieping een venster en een blindnis. Waardering Hoofdgebouw Rijnoord, behorend tot de buitenplaats Rijnoord van algemeen belang - wegens de ouderdom - als voorbeeld van een huis in eclectische architectuur - als middelpunt van een parkaanleg uit dezelfde tijd - wegens de samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 531015
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rijnoord in Woerden

Rijnoord

Oostdam 12
Woerden
Omschrijving onderdeel 2. HISTORISCHE TUIN- en PARKAANLEG In 1824 kocht mr. Jacobus Bredius, notaris en burgemeester van Woerden een stu..

Rijnoord

Oostdam 12
Woerden
Omschrijving Onderdeel 3. Aan de oever van de buitengracht staat een THEEKOEPEL uit 1863. Volgens de kadastrale minuut van omstreeks 1830 ..

Rijnoord

Oostdam 12
Woerden
Omschrijving onderdeel 4 Aan de Oostdan, aan het begin van de oprijlaan, staat een ENTREEHEK uit 1863 met gebosseerde hekpijlers met twee ..

Rijnoord

Oostdam 12
Woerden
Omschrijving onderdeel 5 Tegen de linkerzijgevel van het huis, waar de wandeling langs voert, staat een TUINBEELD op een sokkel, voorstell..

Eldorado

Oostdam 13
Woerden
Inleiding Het witgepleisterde eclectische WOONHUIS, type herenhuis, genaamd `Eldorado' is gebouwd in 1842 voor wethouder J.Th. Okhuysen uit..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)