Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Belvedère in Overveen

Woonhuis

Bloemendaalseweg 244
2051GN Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland


Beschrijving van Belvedère

Omschrijving onderdeel 1 Noord-zuid gericht langgerekt HOOFDGEBOUW uit 1928, opgetrokken in neo Lodewijk XIV stijl naar ontwerp van architect A.A. de Maaker. Het huis werd gebouwd ter plaatse van een ontwerp van architect C.B. Posthumus Meyjes uit 1903. De Maaker schiep een gebouw op rechthoekige plattegrond met hoekrisalieten aan de langgerekte noordoost- en zuidwestgevel. Het gebouw telt twee bouwlagen en een kap die bestaat uit een omlopend schilddak. Voor de brand bestond de dakbedekking uit pannen, thans cingels. De gevels zijn gepleisterd, de risalieten afgeboord met zandstenen hoekblokken. De hoofdingang bevindt zich aan de gebogen oprijlaan aan de noordoost kant in het terugliggende gedeelte. De begane grond is uitgevoerd in zandsteen, op de verdieping hebben de vensters een zandstenen omlijsting. De voordeur met halfrond bovenlicht wordt geflankeerd door een getoogd venster met wisseldorpel en roedeverdeling. Boven de voordeur is een smeedijzeren balkon op zware consoles aangebracht. Hierop opent een deur versierd in neo-Lodewijk-XIV vormen. Ook hier twee getoogde vensters met wisseldorpel en roedeverdeling. Dakkapel met spiegelboogvormige afsluiting. Voor de lange gevel aan de zuidwestkant ligt een terras. Openslaande deuren met halfrond bovenlicht op de begane grond, getoogde vensters met kruisroeden en dito openslaande deuren op de verdieping en dakkapel als aan de noordoostzijde. Alle gevelopeningen zijn van luiken voorzien. Op de verdieping voor de middelste drie traveeën een smeedijzeren balkon à la française. Aan de korte zuidwestzijde een uitgebouwde erker met openslaande deuren en terras; op de verdieping getoogde vensters. Luiken aan de gevelopeningen. In het noordoostelijke deel bevond zich oorspronkelijk de afdeling voor het personeel met de keukens. Kleine uitbouw. Het interieur is na de brand geheel verbouwd en tot vijf appartementen ingericht. Waardering HOOFDGEBOUW, behorend tot de buitenplaats Belvedère, van algemeen cultuurhistorisch belang: - wegens de bewuste situering in het park; - als middelpunt van de parkaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530993
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Belvedère in Overveen

tuin park landgoed

Bloemendaalseweg 244
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 2 TUIN- EN PARKAANLEG. Rondom het huis uit 1928 dat een ouder huis uit 1903 vervangt ligt het landschapspark, dat in..

tuin park landgoed

Bloemendaalseweg 244
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 3 Ter plaatse van een oranjerie werd in het zuidelijk gedeelte van het park in 1906 een CHRYSANTHEMUM-KAS gebouwd. H..

tuin park landgoed

Bloemendaalseweg 244
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 4 In het zuidelijk deel van het park ligt de voormalige IJSKELDER, waarvan het bouwjaar niet bekend is, mogelijk eve..

overig

Bloemendaalseweg 244
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 5 HEK MET HEKPIJLERS. Aan de Bloemendaalseweg staat een gietijzeren hek, bestaande uit twee hekposten op natuurstene..

Lage woning, gevel met rechte kroonlijst, in topgevels eindigend tentdak, roedenverdeling vensters

Bloemendaalseweg 252
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Lage woning, gevel met rechte kroonlijst, in topgevels eindigend tentdak, 18e eeuw, roedenverdeling vensters.

Kaart & Routeplanner