Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groeneveld in Hulshorst

Tuin Park Landgoed

Harderwijkerweg 388
8077RL Hulshorst (gemeente Nunspeet)
Gelderland


Beschrijving van Groeneveld

Omschrijving onderdeel 3, Transformatorhuisje Achter de toegangshekken van de linker oprijlaan staat een transformatorhuisje. Toen Groeneveld in 1925 in bezit kwam van de kunsthandelaar C. van der Feer Lader, liet hij naar verluid voor het dorp Hulshorst een elektriciteitsnet aanleggen. Het onderhavige trafohuisje kwam tussen 1924 en 1930 tot stand. Het staat op een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken van baksteen met een wit geverfde pleisterlaag. De plint is donker gekleurd. Op halve hoogte loopt een horizontale band waarboven de gevel iets uitkraagt. Het huisje wordt afgesloten door een plat dak. Boven de rechthoekige stalen deur midden in de voorgevel bevindt zich een terug liggend tableau van vier tegels breed met 'PROVINCIALE ELECTRICITEITSWERKEN', uitgevoerd in geel geglazuurde letters in reliƫf, geflankeerd door twee wapenschilden. De linker gevel is voorzien van een houten deur. In alle gevels bevinden zich kleine ontluchtingsroosters in de plint en onder de kap. Grotere roosters zijn geplaatst boven de deur in de linker gevel en in de achtergevels. De rechter gevel is blind. Waardering Het transformatorhuisje behorend tot de buitenplaats Groeneveld is van algemeen belang: - wegens de ouderdom - wegens het type - als goed voorbeeld van utiliteitsbouw uit het interbellum en als zodanig van industrieel-archeologisch belang - van betekenis als uiting van de sociale betrokkenheid van de eigenaar van de buitenplaats bij de modernisering van de leefomgeving - van betekening voor de geschiedenis van de elektrificatie van de gemeente Nunspeet. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530988
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groeneveld in Hulshorst

Groeneveld

Harderwijkerweg 388
Hulshorst (Gemeente Nunspeet)
Omschrijving onderdeel 1, Hoofdgebouw Het huis Groeneveld op de gelijknamige buitenplaats dateert in de huidige vorm van 1869 en is gebouwd..

Groeneveld

Harderwijkerweg 388
Hulshorst (Gemeente Nunspeet)
Omschrijving onderdeel 2, Historische tuin- en parkaanleg Tussen het huis en de Harderwijkerweg ligt, aan de zuidkant een landschapspark, ..

Groeneveld

Harderwijkerweg 388
Hulshorst (Gemeente Nunspeet)
Omschrijving onderdeel 4, BAKSTENEN MOESTUINMUUR MET BROEIBAKKEN De waarschijnlijk vroeg 20ste-eeuwse bakstenen moestuinmuur met spalierhe..

Groeneveld

Harderwijkerweg 388
Hulshorst (Gemeente Nunspeet)
Omschrijving onderdeel 5, WATERPUT Aan het eind van de voormalige boomgaard achter de tuinmuur ligt een rond gemetselde bakstenen waterput..

Hoeve 'Groot essenburg'

Harderwijkerweg 397
Hulshorst (Gemeente Nunspeet)
Hoeve "Groot Essenburg". Boerderij met rieten wolfdak en in de voorgevel jaartalankers: 1732, welk jaartal ook voorkomt boven de deeldeuren...

Kaart & Routeplanner