Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jachthuis Kloetinge: historische tuin- en parkaanleg in Kloetinge

Tuin Park Landgoed

Jachthuisstraat 15
4481AK Kloetinge (gemeente Goes)
Zeeland

Bouwjaar: 1871-1875


Beschrijving van Jachthuis Kloetinge: historische tuin- en parkaanleg

Omschrijving onderdeel 2. HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Bij het Jachthuis kwam tussen 1871-1875 een bescheiden parkaanleg in landschapsstijl tot stand. Ter plaatse lag al een kreek of eendenput die in 1823 al 'vijver' genoemd werd. Na de bouw van het Jachthuis werd de kreek met een slinger in noordelijke richting verlengd. Hierdoor kwam het Jachthuis als het ware op een landtong te liggen en lijkt het vanaf de weg door een volledige gracht omgeven te zijn. Aan de oostzijde werd in 1873 de vijver via een verbindingssloot aangesloten op het bestaande slotenstelsel. Een kleine slinger aan de westkant werd gedempt. Vanaf de Jachthuisstraat loopt de met klinkers bestrate oprijlaan met een bocht naar het ovaalvormige gazon en bloemenborder bij de ingang van het huis. Te weerszijden van de oprijlaan ligt het parkbos (op de kadastrale minuut van 1823 aangeduid als 'bosch'), dat door gebogen schelpenpaden wordt doorsneden. Hierin kastanjes, lindes, rode en groene beuk en acacia's. In het parkbos ligt de vroegere bleek. Als tegenhanger van het dichte parkbos liggen aan de oost- en noordzijde boomweides die respectievelijk met fruitbomen en loofhout zijn beplant. In de noordelijke boomweide, waaromheen langs de beek een wandeling voert, bevindt zich een langgerekte waterpartij: een oude moerput. Vanaf de wandeling een fraai gezicht op de oude kasteelberg. Door de afwisseling van gesloten (parkbos) en open gedeeltes (boomweiden) rond het huis en de vijver is een zeer schilderachtig beeld ontstaan dat kenmerkend is voor de romantische landschapsstijl in de 19de eeuw. Waardering HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG, behorend tot de historische buitenplaats Jachthuis Kloetinge van algemeen cultuurhistorisch belang: - wegens de ouderdom - als voorbeeld van een landschappelijke aanleg - wegens de goed bewaarde afwisseling tussen open en gesloten delen - wegens de samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530971
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Jachthuis Kloetinge: historische tuin- en parkaanleg in Kloetinge

Jachthuis Kloetinge: hazenhok

Jachthuisstraat 15
Kloetinge (Gemeente Goes)
Omschrijving onderdeel 3. HAZENHOK. In 1889 werd aan de noordkant van het Jachthuis een hazenhok gebouwd waarin het wild na de jacht kon b..

Jachthuis Kloetinge: toegangshek

Jachthuisstraat 15
Kloetinge (Gemeente Goes)
Omschrijving onderdeel 5. TOEGANGSHEK. Aan het begin van de met klinkers bestrate oprijlaan naar het jachthuis staat een TOEGANGSHEK, bes..

Jachthuis Kloetinge: vijf zandstenen sokkels en drie zandstenen tuinvazen

Jachthuisstraat 15
Kloetinge (Gemeente Goes)
Omschrijving onderdeel 6. Tuinornamenten Op het gazon voor het huis en in het parkbos staan vijf zandstenen sokkels en drie zandstenen tui..

Jachthuis Kloetinge: hoofdgebouw

Jachthuisstraat 15
Kloetinge (Gemeente Goes)
Omschrijving onderdeel 1. Hoofdgebouw Het Jachthuis Kloetinge In 1871 liet ambachtsheer Johan Cornelis Clotterbooke Patijn bij een bestaan..

Terrein waarin een vluchtberg/kasteelberg

Marktveld
Kloetinge (Gemeente Goes)
Terrein waarin een vluchtberg/kasteelberg. Datering: 10e - 13e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)