Meer dan 63.000 rijksmonumenten


zwembad De Papiermolen in Groningen

Overig

Papiermolenlaan 3
9721GR Groningen
Groningen


Beschrijving van zwembad De Papiermolen

Omschrijving Het onderkelderde, platgedekte hoofdgebouw heeft een langgerekte, ruitvormige plattegrond, telt drie bouwlagen en is als betonskelet met uitkragende vloeren uitgevoerd. Drie zijden van het gebouw zijn bekleed met cementen golfplaten (noord, oost, west), de noordgevel is op de verdiepingen geleed met acht hoge en smalle, parallel aan elkaar geplaatste erkerachtige uitbouwen en heeft vier verticale vensterlinten. Het gebouw bevat op de begane grond aan de oostzijde een door de verdiepingen overdekte ingang met trappartij, hierboven een fors rechthoekig raam met roeden aan de linkerzijde en rechts hiervan het gevelopschrift "Openluchtbad de Papiermolen". De achter- of zuidgevel kent op de twee verdiepingen twee parallel en boven elkaar geplaatste vensterstroken, de begane grond geeft aansluiting op een betegeld terras. Tegen zowel de zuidoostelijke als de zuidwestelijke hoek van het hoofdgebouw zijn twee boven elkaar aangebrachte, meervoudig geknikte betonnen hellingbanen geplaatst ten behoeve van de badgasten. De hellingbanen (bekend als 'slakkenhuis') verbonden de kleedruimtes via een waadgoot en over de perrons of wandelbanen met de zwembassins. De hellingbanen van het hoofdgebouw zijn in 1995 met glas afgedekt. Inwendig biedt het hoofdgebouw onderdak aan inpandige kassa's, twee tourniquets en verder een administratiekamer, een bestuurskamer en een cafézaal met keuken en overdekt terras. In het souterrain zijn de technische installaties ondergebracht (op de twee verdiepingen bevonden zich tot de verbouwing in 1995 kleedruimten: de eerste voor dames, de tweede voor heren; deze ruimten zijn verbouwd en fungeren als atelier; per verdieping waren 76 zeshoekige wisselcabines in honingraatverband in groepen van tien geplaatst). Waardering Het hoofdgebouw vertegenwoordigt algemeen belang wegens: de betekenis voor de architectuurgeschiedenis want het is een mijlpaal met bijzondere esthetische kwaliteiten uit het oeuvre van architect Jac. Koolhaas terwijl de structuur van het hoofdgebouw, opzet en inrichting gaaf en herkenbaar behouden zijn; de cultuurhistorische waarde aangezien eigentijds, modern gedachtegoed over hygiëne, sociale emancipatie en naoorlogse vrijetijdsbesteding erin tot uitdrukking zijn gebracht; de zeldzaamheid; de gave bouwkundige staat; de stedenbouwkundige positie: in zowel functioneel als ontwerpkunstig opzicht fungeert het hoofdgebouw als kern en markeringspunt van de aanleg en vervult het een hoofdrol in de beleving van de ensemblewaarde van De Papiermolen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530946
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van zwembad De Papiermolen in Groningen

zwembad De Papiermolen

Papiermolenlaan 3bij
Groningen
Omschrijving De Papiermolen telt vijf baden die in U-vorm om een middenterrein zijn geschikt. De gezamenlijke vorm van deze baden verwijst ..

zwembad De Papiermolen

Papiermolenlaan 3bij
Groningen
Omschrijving De grote zittribune met trap en hoge scheidingsmuur ligt aan de (lange) oostzijde van het wedstrijdbad en biedt plaats aan 900..

zwembad De Papiermolen

Papiermolenlaan 3bij
Groningen
Omschrijving Vanaf het terras achter het hoofdgebouw voert een rechte betonnen brug van/naar de centrale middenruimte; in zowel geometrisch..

zwembad De Papiermolen

Papiermolenlaan 3bij
Groningen
Omschrijving Op de centrale middenruimte is aan de oostzijde een kiosk voor de badmeester(s) met aangrenzend betonnen muurtjes, waadbak me..

zwembad De Papiermolen

Papiermolenlaan 3bij
Groningen
Omschrijving Er zijn drie toiletgebouwtjes op het complex De Papiermolen aanwezig: één ten zuiden van het wedstrijdbad, één ten noordwe..

Kaart & Routeplanner

Route naar zwembad De Papiermolen in Groningen

Foto's (2)