Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Velhorst: middenlangsdeelschuur in Lochem

Boerderij

Velhorst 5
7241TB Lochem
Gelderland

Bouwjaar: begin 20e eeuw


Beschrijving van De Velhorst: middenlangsdeelschuur

Omschrijving onderdeel 21 Het boerderijcomplex Scholten ligt ten noorden van de Velhorst aan het eind van de oprijlaan. Het boerderijcomplex hoort van ouds tot het landgoed. Scholten stond oorspronkelijk bekend onder de naam Groot Velhorst, dit ter onderscheid van Klein Velhorst, thans boerderij Nieboer. De boerderij werd hoogstwaarschijnlijk in de Middeleeuwen gesticht. Op de kadastrale minuut van 1825 wordt boerderij Scholten weergegeven als een fors U-vormig gebouw. Op het erf staan dan nog twee opstallen. Thans bestaat het complex uit een middenlangsdeelboerderij met aangebouwde enskamer, een aantal schuren en een eenroedige kapberg. Alleen de boerderij met aangebouwde enskamer (onderdeel 20), de middenlangsdeelschuur ten zuiden van de boerderij (onderdeel 21) en de eenroedige kapberg (onderdeel 22) komen voor bescherming in aanmerking. De uit rode baksteen opgetrokken MIDDENLANGSDEELSCHUUR op rechthoekige plattegrond ligt direct ten zuiden van de boerderij en wordt gedekt door een wolfdak met rode pannen belegd. De schuur is in het begin van de 20ste eeuw verhoogd, gezien de sporen in het metselwerk. In de oostelijke gevel (aan de kant van het erf) een dubbele deeldeur onder segmentboog, geflankeerd door kleine rechthoekige stalvensters met vierruitsverdeling. Links een staldeurtje. Uiterst links en rechts in de gevel een halfrond stalvenstertje met vorktracering. Staafankers. De zijgevels zijn voorzien van getoogde mestdeuren en liggende stalramen. In de westgevel is de grote deeldeur dichtgezet. Twee vierruitsvensters en staafankers. Waardering SCHUUR, behorend tot de historische buitenplaats de Velhorst, van belang - als onderdeel van het boerderijcomplex Scholten - als type - wegens de eenvoudig doch harmonische architectuur - wegens de visueel-landschappelijke relatie tot de overige onderdelen van de buitenplaat (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530809
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Velhorst: middenlangsdeelschuur in Lochem

De Velhorst: chauffeurswoning

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 10 CHAUFFEURSWONING, Op rechthoekige plattegrond gelegen, uit rode baksteen opgetrokken woning uit ..

De Velhorst: boerderijcomplex Nieboer

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 11 BOERDERIJCOMPLEX NIEBOER, Het boerderijcomplex Nieboer, ten zuiden van de Velhorst en ten westen van de toegangs..

De Velhorst: bakhuis

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 12 Het boerderijcomplex Nieboer, ten zuiden van de Velhorst en ten westen van de toegangslaan, behoorde vanouds tot ..

De Velhorst: waterput

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 13 Het boerderijcomplex Nieboer, ten zuiden van de Velhorst en ten westen van de toegangslaan, behoorde vanouds tot ..

De Velhorst: uitgebouwde steltenberg

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 14 Het boerderijcomplex Nieboer, ten zuiden van de Velhorst en ten westen van de toegangslaan, behoorde vanouds tot..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Velhorst: middenlangsdeelschuur in Lochem

Foto's (3)