Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Velhorst: kapberg in Lochem

Boerderij

Velhorst 5
7241TB Lochem
Gelderland

Bouwjaar: eerste kwart 20e eeuw


Beschrijving van De Velhorst: kapberg

Omschrijving onderdeel 19 Het boerderijcomplex Aytink ligt ten oosten van de Velhorst, ten westen van de van zuid naar noord lopende schapendrift. Het boerderijcomplex behoorde sinds 1708 tot het landgoed. Op de kadastrale minuut van 1825 komt de boerderij voor met de naam Aytink, maar zij is van oudere datum. De boerderij bestaat dan, evenals Nieboer, uit een fors U-vormig bouwwerk. Ten oosten van de boerderij ligt aan de kop van de schapendrift een schapenboet. Thans bestaat het boerderijcomplex uit een boerderij met aangebouwd bakhuis of enskamer (onderdeel 17), een middenlangsdeelschuur (onderdeel 18) en een eenroedige kapberg (onderdeel 19). Naast de schuur staat een eenroedige KAPBERG (XXa) met een met riet gedekt tentdak en lage tasvloer. Waardering KAPBERG behorend tot de historische buitenplaats de Velhorst, van belang - als onderdeel van het boerderijcomplex Aytink - wegens de ouderdom - als type - wegens de functie (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530807
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Velhorst: kapberg in Lochem

De Velhorst: chauffeurswoning

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 10 CHAUFFEURSWONING, Op rechthoekige plattegrond gelegen, uit rode baksteen opgetrokken woning uit ..

De Velhorst: boerderijcomplex Nieboer

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 11 BOERDERIJCOMPLEX NIEBOER, Het boerderijcomplex Nieboer, ten zuiden van de Velhorst en ten westen van de toegangs..

De Velhorst: bakhuis

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 12 Het boerderijcomplex Nieboer, ten zuiden van de Velhorst en ten westen van de toegangslaan, behoorde vanouds tot ..

De Velhorst: waterput

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 13 Het boerderijcomplex Nieboer, ten zuiden van de Velhorst en ten westen van de toegangslaan, behoorde vanouds tot ..

De Velhorst: uitgebouwde steltenberg

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 14 Het boerderijcomplex Nieboer, ten zuiden van de Velhorst en ten westen van de toegangslaan, behoorde vanouds tot..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Velhorst: kapberg in Lochem

Foto's (3)