Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Velhorst: middenlangdeelschuur in Lochem

Boerderij

Velhorst 5
7241TB Lochem
Gelderland

Bouwjaar: eerste kwart 20e eeuw


Beschrijving van De Velhorst: middenlangdeelschuur

Omschrijving onderdeel 18 Het boerderijcomplex Aytink ligt ten oosten van de Velhorst, ten westen van de van zuid naar noord lopende schapendrift. Het boerderijcomplex behoorde sinds 1708 tot het landgoed. Op de kadastrale minuut van 1825 komt de boerderij voor met de naam Aytink, maar zij is van oudere datum. De boerderij bestaat dan, evenals Nieboer, uit een fors U-vormig bouwwerk. Ten oosten van de boerderij ligt aan de kop van de schapendrift een schapenboet. Thans bestaat het boerderijcomplex uit een boerderij met aangebouwd bakhuis of enskamer (onderdeel 17), een middenlangsdeelschuur (onderdeel 18) en een eenroedige kapberg (onderdeel 19). Uit rode baksteen opgetrokken MIDDENLANGSDEELSCHUUR (XXa) onder met rode pannen gedekt wolfdak. De getoogde dubbele houten deur in de voorgevel is vervangen door een beglaasde deur. Voorts halve roedevenstertjes, een voormalige mestdeur en twee getoogde venstertjes. De linker- en rechterzijgevel met getoogde deurtjes en liggende vensters. de achtergevel met ronde dubbele deur, geflankeerd door getoogde roedevensters en rondboog mestdeuren. Waardering SCHUUR, behorend tot de historische buitenplaats de Velhorst, van belang - als onderdeel van het boerderijcomplex Aytink - als type - wegens de eenvoudig doch harmonische architectuur - wegens de visueel-landschappelijke relatie tot de overige onderdelen van de buitenplaat (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530806
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Velhorst: middenlangdeelschuur in Lochem

De Velhorst: chauffeurswoning

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 10 CHAUFFEURSWONING, Op rechthoekige plattegrond gelegen, uit rode baksteen opgetrokken woning uit ..

De Velhorst: boerderijcomplex Nieboer

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 11 BOERDERIJCOMPLEX NIEBOER, Het boerderijcomplex Nieboer, ten zuiden van de Velhorst en ten westen van de toegangs..

De Velhorst: bakhuis

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 12 Het boerderijcomplex Nieboer, ten zuiden van de Velhorst en ten westen van de toegangslaan, behoorde vanouds tot ..

De Velhorst: waterput

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 13 Het boerderijcomplex Nieboer, ten zuiden van de Velhorst en ten westen van de toegangslaan, behoorde vanouds tot ..

De Velhorst: uitgebouwde steltenberg

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 14 Het boerderijcomplex Nieboer, ten zuiden van de Velhorst en ten westen van de toegangslaan, behoorde vanouds tot..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Velhorst: middenlangdeelschuur in Lochem

Foto's (3)