Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Velhorst: Boerderij "Aytink" in Lochem

Boerderij

Velhorst 5
7241TB Lochem
Gelderland

Bouwjaar: 1708


Beschrijving van De Velhorst: Boerderij "Aytink"

Omschrijving onderdeel 17, Het boerderijcomplex Aytink ligt ten oosten van de Velhorst, ten westen van de van zuid naar noord lopende schapendrift. Het boerderijcomplex behoorde sinds 1708 tot het landgoed. Op de kadastrale minuut van 1825 komt de boerderij voor met de naam Aytink, maar zij is van oudere datum. De boerderij bestaat dan, evenals Nieboer, uit een fors U-vormig bouwwerk. Ten oosten van de boerderij ligt aan de kop van de schapendrift een schapenboet. Thans bestaat het boerderijcomplex uit een boerderij met aangebouwd bakhuis of enskamer (onderdeel 17), een middenlangsdeelschuur (onderdeel 18) en een eenroedige kapberg (onderdeel 19). De uit rode baksteen opgetrokken HALLEHUISBOERDERIJ is in 1929 vergroot. Het woongedeelte is verbreed en kreeg een nieuwe gevel. Zij ligt onder een wolfdak dat deels met rode pannen deels met riet is gedekt. De vijf travee├źn brede voorgevel van de boerderij is asymmetrisch van indeling. De voordeur met bovenlicht is rechts van het midden geplaatst. Links daarvan drie roedevensters vensters met onderluiken, rechts een kelderlicht en roedevenster met onderluik. Op de verdieping venster met luik. Linkerzijgevel ter hoogte van het woongedeelte roedevensters met onderluiken; ter hoogte van de stal afwisselend rondboogdeurtjes en liggende stalramen. De rechterzijgevel ter hoogte van het woongedeelte een (vernieuwde) deur en roedevenster), ter hoogte van de stal afwisselend rondboogdeurtjes en liggende stalramen. Achtergevel met dubbele deeldeur in ronde boog met jaartal 1929 in de sluitsteen. Daarnaast rondboogvenstertjes met roedeverdeling en twee maal twee mestdeuren in ronde boog. Op de verdieping een hooiluik met bovenlicht. In het inwendige zijn enkele oude onderdelen bewaard gebleven. Groepstal met ankerbalkgebinten. Aan het woongedeelte is een bakhuis of enskamer aangebouwd onder pannen zadeldak. Waardering BOERDERIJ AYTINK, behorend tot de historische buitenplaats de Velhorst, van cultuurhistorisch belang - als onderdeel van het boerderijcomplex Aytink - als type - wegens de functie - wegens de eenvoudig doch harmonische architectuur - wegens de visueel-landschappelijke relatie tot de overige onderdelen van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530805
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Velhorst: Boerderij "Aytink" in Lochem

De Velhorst: chauffeurswoning

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 10 CHAUFFEURSWONING, Op rechthoekige plattegrond gelegen, uit rode baksteen opgetrokken woning uit ..

De Velhorst: boerderijcomplex Nieboer

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 11 BOERDERIJCOMPLEX NIEBOER, Het boerderijcomplex Nieboer, ten zuiden van de Velhorst en ten westen van de toegangs..

De Velhorst: bakhuis

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 12 Het boerderijcomplex Nieboer, ten zuiden van de Velhorst en ten westen van de toegangslaan, behoorde vanouds tot ..

De Velhorst: waterput

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 13 Het boerderijcomplex Nieboer, ten zuiden van de Velhorst en ten westen van de toegangslaan, behoorde vanouds tot ..

De Velhorst: uitgebouwde steltenberg

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 14 Het boerderijcomplex Nieboer, ten zuiden van de Velhorst en ten westen van de toegangslaan, behoorde vanouds tot..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Velhorst: Boerderij "Aytink" in Lochem

Foto's (3)