Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Velhorst: bakhuis in Lochem

Boerderij

Velhorst 5
7241TB Lochem
Gelderland

Bouwjaar: vroeg 20e eeuw


Beschrijving van De Velhorst: bakhuis

Omschrijving onderdeel 12 Het boerderijcomplex Nieboer, ten zuiden van de Velhorst en ten westen van de toegangslaan, behoorde vanouds tot het landgoed. Oorspronkelijk stond de boerderij bekend onder de naam Klein Velhorst, ter onderscheiding van de boerderij Groot Velhorst, die thans Scholten heet (Velhorst 6). Op de kadastrale minuut van 1825 komt de boerderij al voor, maar zij is van oudere datum. De boerderij bestaat dan uit een fors U-vormig bouwwerk. Op het erf staan dan twee kleine schuren. De huidige verschijningsvorm is grotendeels laat 19de-eeuws (1881, volgens een jaartalsteen in de linkerzijgevel van de schuur). In 1925 is de boerderij verbreed en met een verdieping verhoogd in dezelfde trant. Op het erf staan een bakhuis (onderdeel 12), een waterput (onderdeel 13), een uitgebouwde steltenberg (onderdeel 14), een schuurberg (onderdeel 15) en een kapberg (onderdeel 16). Ten noorden van de boerderij staat een uit baksteen opgetrokken BAKHUIS (vroeg XX) onder met rode pannen gedekt zadeldak. Voorgevel met zesruits venster met luiken. Halfrond venster met vorktracering in geveltop. In de rechterzijgevel houten deur, in de linkerzijgevel een getoogd venstertje. Achtergevel met (later ingebroken) deur, getoogd venster en in de geveltop een keperboogvormig luik. Waardering BAKHUIS, behorend tot de historische buitenplaats de Velhorst, van belang - als onderdeel van het boerderijcomplex Nieboer - als type - wegens de functie - wegens de eenvoudig doch harmonische architectuur - wegens de visueel-landschappelijke relatie tot de overige onderdelen van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530800
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Velhorst: bakhuis in Lochem

De Velhorst: chauffeurswoning

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 10 CHAUFFEURSWONING, Op rechthoekige plattegrond gelegen, uit rode baksteen opgetrokken woning uit ..

De Velhorst: boerderijcomplex Nieboer

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 11 BOERDERIJCOMPLEX NIEBOER, Het boerderijcomplex Nieboer, ten zuiden van de Velhorst en ten westen van de toegangs..

De Velhorst: waterput

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 13 Het boerderijcomplex Nieboer, ten zuiden van de Velhorst en ten westen van de toegangslaan, behoorde vanouds tot ..

De Velhorst: uitgebouwde steltenberg

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 14 Het boerderijcomplex Nieboer, ten zuiden van de Velhorst en ten westen van de toegangslaan, behoorde vanouds tot..

De Velhorst: schuurberg

Velhorst 5
Lochem
Omschrijving onderdeel 15 Het boerderijcomplex Nieboer, ten zuiden van de Velhorst en ten westen van de toegangslaan, behoorde vanouds tot ..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Velhorst: bakhuis in Lochem

Foto's (3)