Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenburg: Boerderij Cranenbroek: stenen schuur in Heiloo

Boerderij

Westerweg 21
1851AA Heiloo
Noord Holland

Bouwjaar: 1755


Beschrijving van Nijenburg: Boerderij Cranenbroek: stenen schuur

Onderdeel 14C Inleiding Boerderijcomplex Cranenbroek (thans Vredenoord genaamd), bestaande uit een erfaanlegstructuur , een stolpboerderij, een stenen schuur , en hekpijlers. De voorganger van dit boerderijcomplex was Huis Cranenbroek, genoemd in een leenakte van het Egmondse Huis. Het huis verbrandde in 1572 en werd, als onderdeel van de buitenplaats Nijenburg, in 1755 als boerenhofstede herbouwd. Omschrijving De in rode baksteen op rechthoekige grondslag opgetrokken STENEN SCHUUR werd in 1755 gebouwd. Aan de voorzijde een gevelsteen met stichtingsdatum. De schuur is overkapt door een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak en ligt iets ten westen van de stolp. Waardering De STENEN SCHUUR, deel uitmakend van het boerderijcomplex Cranenbroek (thans Vredenoord genaamd), is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de historisch functionele relatie met de buitenplaats; - vanwege de gaafheid en hoge zeldzaamheidswaarde van de erfaanlegstructuur; - vanwege de ouderdom en gaafheid van de onderdelen; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de hoge ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530796
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenburg: Boerderij Cranenbroek: stenen schuur in Heiloo

Nijenburg: Boerderij Cranenbroek: erfaanlegstructuur

Westerweg 21
Heiloo
Onderdeel 14A Inleiding Boerderijcomplex Cranenbroek (thans Vredenoord genaamd), bestaande uit een erfaanlegstructuur , een stolpboerde..

Nijenburg: Boerderij Cranenbroek: hekpijlers

Westerweg 21
Heiloo
Onderdeel 14D Inleiding Boerderijcomplex Cranenbroek (thans Vredenoord genaamd), bestaande uit een erfaanlegstructuur , een stolpboerde..

Nijenburg: Boerderij Cranenbroek: stolpboerderij

Westerweg 21
Heiloo
Onderdeel 14B Inleiding Boerderijcomplex Cranenbroek (thans Vredenoord genaamd), bestaande uit een erfaanlegstructuur , een stolpboerde..

Nijenburg: boerderij ten westen van het huis

Westerweg 51C
Heiloo
Onderdeel 13A Inleiding Boerderijcomplex aan de westzijde van de buitenplaats, bestaande uit een stolpboerderij genaamd Noord-West , ee..

Nijenburg: waterput van boerderij ten westen van het huis

Westerweg 51C
Heiloo
Onderdeel 13B Inleiding Boerderijcomplex aan de westzijde van de buitenplaats, bestaande uit een stolpboerderij genaamd Noord-West , ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nijenburg: Boerderij Cranenbroek: stenen schuur in Heiloo