Nijenburg: Boerderij Cranenbroek: stolpboerderij in Heiloo

Westerweg 21

Beschrijving van Nijenburg: Boerderij Cranenbroek: stolpboerderij

Onderdeel 14B Inleiding Boerderijcomplex Cranenbroek (thans Vredenoord genaamd), bestaande uit een erfaanlegstructuur , een stolpboerderij, een stenen schuur , en hekpijlers. De voorganger van dit boerderijcomplex was Huis Cranenbroek, genoemd in een leenakte van het Egmondse Huis. Het huis verbrandde in 1572 en werd, als onderdeel van de buitenplaats Nijenburg, in 1755 als boerenhofstede herbouwd. Omschrijving De STOLPBOERDERIJ is gesitueerd op de as van de oprijlaan. De in rode baksteen opgetrokken en met uitzondering van de achtergevel en een stukje van de rechtergevel geheel witgepleisterde stolp is opgetrokken op rechthoekige grondslag van 1,5 vierkant. De tot in de 18de eeuw teruggaande stolp wordt door een rietgedekt schilddak overkapt. Omgaande 9-ruits schuifvensters met luiken en enkele deuren. Waardering De STOLPBOERDERIJ, deel uitmakend van het boerderijcomplex Cranenbroek (thans Vredenoord genaamd), is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de historisch functionele relatie met de buitenplaats; - vanwege de gaafheid en hoge zeldzaamheidswaarde van de erfaanlegstructuur; - vanwege de ouderdom en gaafheid van de onderdelen; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de hoge ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)