Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenburg: Boerderij Cranenbroek: erfaanlegstructuur in Heiloo

Boerderij

Westerweg 21
1851AA Heiloo
Noord Holland


Beschrijving van Nijenburg: Boerderij Cranenbroek: erfaanlegstructuur

Onderdeel 14A Inleiding Boerderijcomplex Cranenbroek (thans Vredenoord genaamd), bestaande uit een erfaanlegstructuur , een stolpboerderij, een stenen schuur , en hekpijlers. De voorganger van dit boerderijcomplex was Huis Cranenbroek, genoemd in een leenakte van het Egmondse Huis. Het huis verbrandde in 1572 en werd, als onderdeel van de buitenplaats Nijenburg, in 1755 als boerenhofstede herbouwd. Omschrijving ERFAANLEGSTRUCTUUR. Het boerderijcomplex, waarvan de oorsprong teruggaat tot in de 17de eeuw of eerder, is gelegen op een gaaf bewaard min of meer vierkant, omgracht en verhoogd erf of terp, dat aan de voor(oost-)zijde vooraf wordt gegaan door een rechte oprijlaan, gesitueerd iets naast het midden van deze zijde. Het erf wordt omgeven door een krans van beuken. Aan de voorzijde van de stolpboerderij een rij linden. Deze erfaanlegstructuur, in oorsprong behorende tot het Huis Cranenbroek, dateert uit de 17de eeuw of eerder en vertegenwoordigt een grote zeldzaamheidswaarde. Waardering De ERFAANLEGSTRUCTUUR, deel uitmakend van het boerderijcomplex Cranenbroek (thans Vredenoord genaamd), is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de historisch functionele relatie met de buitenplaats; - vanwege de gaafheid en hoge zeldzaamheidswaarde van de erfaanlegstructuur; - vanwege de ouderdom en gaafheid van de onderdelen; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de hoge ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530794
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenburg: Boerderij Cranenbroek: erfaanlegstructuur in Heiloo

Nijenburg: Boerderij Cranenbroek: stenen schuur

Westerweg 21
Heiloo
Onderdeel 14C Inleiding Boerderijcomplex Cranenbroek (thans Vredenoord genaamd), bestaande uit een erfaanlegstructuur , een stolpboerde..

Nijenburg: Boerderij Cranenbroek: hekpijlers

Westerweg 21
Heiloo
Onderdeel 14D Inleiding Boerderijcomplex Cranenbroek (thans Vredenoord genaamd), bestaande uit een erfaanlegstructuur , een stolpboerde..

Nijenburg: Boerderij Cranenbroek: stolpboerderij

Westerweg 21
Heiloo
Onderdeel 14B Inleiding Boerderijcomplex Cranenbroek (thans Vredenoord genaamd), bestaande uit een erfaanlegstructuur , een stolpboerde..

Nijenburg: boerderij ten westen van het huis

Westerweg 51C
Heiloo
Onderdeel 13A Inleiding Boerderijcomplex aan de westzijde van de buitenplaats, bestaande uit een stolpboerderij genaamd Noord-West , ee..

Nijenburg: waterput van boerderij ten westen van het huis

Westerweg 51C
Heiloo
Onderdeel 13B Inleiding Boerderijcomplex aan de westzijde van de buitenplaats, bestaande uit een stolpboerderij genaamd Noord-West , ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nijenburg: Boerderij Cranenbroek: erfaanlegstructuur in Heiloo