Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenburg: waterput van boerderij ten westen van het huis in Heiloo

Overig

Westerweg 51 C
1851AB Heiloo
Noord Holland


Beschrijving van Nijenburg: waterput van boerderij ten westen van het huis

Onderdeel 13B Inleiding Boerderijcomplex aan de westzijde van de buitenplaats, bestaande uit een stolpboerderij genaamd Noord-West , een waterput en een kleine stolpboerderij als voormalige knechtswoning. Het complex is gelegen aan de noordwestrand van het Heilooƫr bos aan het einde van een doodlopende zijweg van de Westerweg. Omschrijving De WATERPUT, gelegen op het erf tussen de stolpboerderij en kleine stolpboerderij, bestaat uit een vierkante borstwering in gele handvormsteen vechtformaat. Het ondergrondse gedeelte van de put is in dezelfde steen gemetseld en voorzien van een tongewelf boven een rechthoekig waterreservoir; Waardering De WATERPUT, deel uitmakend van het boerderijcomplex aan de westzijde van de buitenplaats, is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de historisch functionele relatie met de buitenplaats; - vanwege de ouderdom; - vanwege de hoge ensemblewaarde; - vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530792
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenburg: waterput van boerderij ten westen van het huis in Heiloo

Nijenburg: kleine stolpboerderij, boerderij ten westen van het huis

Westerweg 51B
Heiloo
Onderdeel 13C Inleiding Boerderijcomplex aan de westzijde van de buitenplaats, bestaande uit een stolpboerderij genaamd Noord-West , ee..

Nijenburg: boerderij ten westen van het huis

Westerweg 51C
Heiloo
Onderdeel 13A Inleiding Boerderijcomplex aan de westzijde van de buitenplaats, bestaande uit een stolpboerderij genaamd Noord-West , ee..

Nijenburg: historische tuin- en parkaanleg

Kennemerstraatweg 278
Heiloo
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, XVIII en later. De buitenplaats Nijenburg heeft een vroeg 18e eeuwse symmetri..

Nijenburg: Boerderij Cranenbroek: stolpboerderij

Westerweg 21
Heiloo
Onderdeel 14B Inleiding Boerderijcomplex Cranenbroek (thans Vredenoord genaamd), bestaande uit een erfaanlegstructuur , een stolpboerde..

Nijenburg: Boerderij Cranenbroek: hekpijlers

Westerweg 21
Heiloo
Onderdeel 14D Inleiding Boerderijcomplex Cranenbroek (thans Vredenoord genaamd), bestaande uit een erfaanlegstructuur , een stolpboerde..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nijenburg: waterput van boerderij ten westen van het huis in Heiloo