Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenburg: boerderij ten westen van het huis in Heiloo

Boerderij

Westerweg 51 C
1851AB Heiloo
Noord Holland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Nijenburg: boerderij ten westen van het huis

Onderdeel 13A Inleiding Boerderijcomplex aan de westzijde van de buitenplaats, bestaande uit een stolpboerderij genaamd Noord-West , een waterput en een kleine stolpboerderij als voormalige knechtswoning. Het complex is gelegen aan de noordwestrand van het Heilooër bos aan het einde van een doodlopende zijweg van de Westerweg. De aangebouwde stal (XXc) tegen de achtergevel van Westerweg 51C valt buiten de bescherming. Omschrijving De STOLPBOERDERIJ Noord-West, gelegen pal noordelijk van de waterput en de kleine stolpboerderij, is van het verlengde Noord-Hollandse type (dubbel vierkant) op rechthoekige plattegrond, overkapt door een rietgedekt schilddak en dateert vermoedelijk uit de 18de eeuw. De voorgevel is aan het begin van de jaren dertig vernieuwd en telt thans vier 16-ruitsvensters: daarvoor liep de lange regel door tot aan de voordeur en telde de voorgevel naar verluidt slechts één venster. Om regenwater te kunnen opvangen voor de waterput liggen op het linker zijschild (ZW) gesmoorde Hollandse pannen in plaats van riet. De voorgevel en de voorste delen van de zijgevels zijn witgepleisterd. De rechterzijgevel heeft een dwarswand van gepotdekselde en geteerde delen. De linker helft van de linker gevel is opgetrokken in rode handvormsteen vechtformaat. In de voorgevel links het oorspronkelijke deurkozijn met verhoogd kalf en bovenlicht. In de rechterzijgevel een oud kloosterkozijn met luik. In de linker zijgevel zeven stalvensters (tuimelraampjes). De houten draagconstructie bestaat uit een dubbel vierkant met aan de achterzijde een overstek. Van de wanden rondom het vierkant is de uit brede verticale delen bestaande achterwand nog aanwezig. De gangvloer van de vooraan ingekorte lange regel bestaat uit gele handvormsteen IJsselformaat (boerengeeltjes). In de uit brede verticale delen bestaande achterwand van de slaapkamer zitten twee dubbele paneeldeuren waarachter twee bedsteden, en links hiervan een derde paneeldeur. Onder de bedsteden een smalle kelder met gepleisterde muren en op de vloer rode plavuizen; Waardering De STOLPBOERDERIJ Noord-West, deel uitmakend van het boerderijcomplex aan de westzijde van de buitenplaats, is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de historisch functionele relatie met de buitenplaats; - vanwege de ouderdom; - vanwege de hoge ensemblewaarde; - vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530791
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenburg: boerderij ten westen van het huis in Heiloo

Nijenburg: waterput van boerderij ten westen van het huis

Westerweg 51C
Heiloo
Onderdeel 13B Inleiding Boerderijcomplex aan de westzijde van de buitenplaats, bestaande uit een stolpboerderij genaamd Noord-West , ee..

Nijenburg: kleine stolpboerderij, boerderij ten westen van het huis

Westerweg 51B
Heiloo
Onderdeel 13C Inleiding Boerderijcomplex aan de westzijde van de buitenplaats, bestaande uit een stolpboerderij genaamd Noord-West , ee..

Nijenburg: historische tuin- en parkaanleg

Kennemerstraatweg 278
Heiloo
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, XVIII en later. De buitenplaats Nijenburg heeft een vroeg 18e eeuwse symmetri..

Nijenburg: Boerderij Cranenbroek: stolpboerderij

Westerweg 21
Heiloo
Onderdeel 14B Inleiding Boerderijcomplex Cranenbroek (thans Vredenoord genaamd), bestaande uit een erfaanlegstructuur , een stolpboerde..

Nijenburg: Boerderij Cranenbroek: hekpijlers

Westerweg 21
Heiloo
Onderdeel 14D Inleiding Boerderijcomplex Cranenbroek (thans Vredenoord genaamd), bestaande uit een erfaanlegstructuur , een stolpboerde..

Kaart & Routeplanner