Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenburg: boerderij ten zuiden van het huis in Heiloo

Boerderij

Kennemerstraatweg 280
1851BG Heiloo
Noord Holland

Bouwjaar: 1755


Beschrijving van Nijenburg: boerderij ten zuiden van het huis

Onderdeel 12 Omschrijving BOERDERIJ TEN ZUIDEN VAN HET HUIS NIJENBURG. Rietgedekte stolpboerderij uit 1755 op plint op 1x1 grondslag met uitbouw op rechthoekige grondslag aan de noordzijde in de trant van een Westfriese stolp. De boerderij werd opgetrokken op de plek van een al bestaande 17de-eeuwse boerderij, die onderdeel uitmaakte van het complex Nijenburg. In de huidige boerderij zijn daarvan sporen bewaard gebleven, onder meer in de 17de-eeuwse gebintconstructie. Het metselwerk aan de voorzijde van de boerderij is 18de-eeuws, het metselwerk aan de westzijde uit 1924 en het metselwerk van de uitbouw is deels nieuw opgetrokken. Omgaande 6-ruitsvensters met luiken en in de voorgevel een ingangsdeur. In 1924 werd de boerderij door de eigenaar van Nijenburg aan een particulier verkocht. Waardering De BOERDERIJ TEN ZUIDEN VAN HET HUIS is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530790
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenburg: boerderij ten zuiden van het huis in Heiloo

Nijenburg: bruggen

Kennemerstraatweg 278
Heiloo
Onderdeel 5 Omschrijving BRUGGEN, in wezen XVIII, vernieuwd; twee identieke bruggen over de gracht, elk aan het eind van een oprijlaan..

Nijenburg: muren

Kennemerstraatweg 278
Heiloo
Onderdeel 7 Omschrijving MUREN, XVIII-XIX. Beide moestuinen zijn voor een deel ommuurd. De noordelijke tuin heeft aan de noord- en zui..

Nijenburg: hekken

Kennemerstraatweg 278
Heiloo
Onderdeel 6 Omschrijving HEKKEN, metselwerk pijlers nieuw, dekplaten en ijzeren vleugels (gedeeltelijk) XVIII-XIX; er zijn vier hekken..

Nijenburg: hoofdgebouw

Kennemerstraatweg 278
Heiloo
Onderdeel 1 Omschrijving HOOFDGEBOUW Huis Nijenburg, 1705-1710, 1718; bakstenen in twee fasen opgetrokken gebouw op T-plattegrond met ..

Nijenburg: tuinbeelden

Kennemerstraatweg 278
Heiloo
Onderdeel 8 Omschrijving TUINBEELDEN, bestaande uit a.: twee Herculesbeelden en b.: beeldfragmenten, rond 1710, alles van de hand van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nijenburg: boerderij ten zuiden van het huis in Heiloo

Foto's (1)