Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hindersteyn: kas in Langbroek

Tuin Park Landgoed

Langbroekerdijk A 121
3947BG Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede)
Utrecht

Bouwjaar: 1930-1935


Beschrijving van Hindersteyn: kas

Beschrijving onderdeel 5: Kas Inleiding Deze KAS dateert van omstreeks 1930 -1935 en is oorspronkelijk gebouwd op een kwekerij in Den Dungen (Noord-Brabant). Op deze plek kon de kas niet behouden blijven. In 2002 is de kas gedemonteerd en in 2006 herplaatst op zijn huidige locatie. Hierdoor is hij onderdeel gaan uitmaken van het complex historische buitenplaats Hindersteyn, meer in het bijzonder van het moestuinensemble alhier. De kas is gelegen in de oorspronkelijke moestuin ten westen van het kasteel, in de nabijheid van een Westlandse druivenserre en een tablettenkas uit 1845, allebei herplaatst in respectievelijk 1992 en 2001 Oorspronkelijk behoorde er tevens een bakstenen schoorsteen bij de kas. Deze is niet mee overgekomen. Omschrijving Langwerpige, op rechthoekige grondslag (circa 16 bij 5,5 m) gebouwde, glazen kas op een voet van in kruisverband gemetselde machinale baksteen. Bij de herbouw zijn nieuwe fabrieksbakstenen gebruikt in dezelfde kleur als de oorspronkelijke. De kas is opgebouwd uit een constructie van naar boven ingezwenkte ijzeren spanten waarin de glazen ruiten (39 x 52cm) schubsgewijs zijn gelegd. De onderste vier per rij bestaan uit gebogen glasplaten die de gebogen roeden volgen. De glasplaten worden door middel van gebogen geprofileerde ijzeren roeden bijeengehouden. Deze roeden zijn van voor 1930 en mogelijk afkomstig van een gesloopte kas uit 4de kwart 19de eeuw uit Belgiƫ waar deze vorm meer algemeen is dan in Nederland. Tegen de nok geplaatste, rechthoekige handbediende luchtramen zorgen voor de luchtcirculatie. Het stookhok met 19de eeuwse toegangsdeuren en de openslaande deuren in de westgevel zijn toegevoegd en niet oorspronkelijk. Waardering De KAS is van algemeen belang vanwege - Cultuurhistorische waarde vanwege zijn oorspronkelijke relatie met de ontwikkeling van de tuinbouw in Noord-Brabant - Architectuurhistorische waarde vanwege de plaats die de ijzer- en glasconstructies innemen in de geschiedenis van de bouwtechniek - Ensemble waarde alhoewel niet oorspronkelijk op de buitenplaats Hindersteyn wel passend en karakteristiek voor nutstuin bebouwing op buitenplaatsen en als zodanig in ruimtelijk functionele samenhang met de overige onderdelen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530788
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hindersteyn: kas in Langbroek

Hinderstein: woontoren

Langbroekerdijk A 121
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
HOOFDGEBOUW (Hindersteyn). Oorspronkelijk omgrachte, middeleeuwse woontoren met aanbouwen van woonvleugels uit 1847 en 1864 in pseudo-midde..

Hindersteyn: historische tuin- en parkaanleg

Langbroekerdijk A 121
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Hindersteyn. De aanleg wordt bepaald door de dubbele middeleeuwse omgrachting,..

Hindersteyn: poortgebouw annex koetshuis

Langbroekerdijk A 121
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
POORTGEBOUW ANNEX KOETSHUIS. Ten oosten van de aanleg ligt een in oorspong zeventiende-eeuws poortgebouw, dat in de negentiende eeuw meer n..

Hindersteyn: tuinmanswoning

Langbroekerdijk A 123
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
TUINMANSWONING. Ten noorden van het hoofdgebouw een bakstenen tuinmanswoning uit 1851 (zie gedenksteen) met in het verlengde een aangebouwd..

Dubbel woonhuis

Langbroekerdijk A 86
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Dubbel WOONHUIS XIX, bakstenen gebouw gedeeltelijk gepleisterd onder pannen zadeldak met schild links en zijtop met vlechtingen rechts; staa..

Kaart & Routeplanner