Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schaapskooi in Moergestel

Boerderij

Heikant 8
5066CR Moergestel (gemeente Oisterwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1825-1925


Beschrijving van Schaapskooi

Inleiding SCHAAPSKOOI, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en daterend uit XVIIIB-XIXA. Gelegen naast en met de nok evenwijdig aan de bijbehorende langgevelboerderij, buiten de bebouwde kom aan een ontginningsweg te midden van de weilanden en akkers. Omschrijving De schaapskooi op nagenoeg rechthoekige plattegrond heeft een hoog schilddak met een lang dakvlak, gedekt met riet en golfplaat, terwijl de andere dakvlakken gedekt zijn met rode Hollandse pannen. Eén lange zijde heeft een aanbouw onder minder steil lessenaarsdak met voornamelijk gesmoorde muldenpannen. Wanden gepotdekseld en gerabat, daarin grote dubbele deuren. Waardering De schaapskooi uit XVIIIB-XIXa is van algemeen belang. Hij heeft cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een schaapskooi behorend bij een betrekkelijk gaaf en omvangrijk bewaard gebleven samenstel van een langgevelboerderij met vrijstaande schuren voor onderscheiden doeleinden. De schaapskooi heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditioneel materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. In typologisch opzicht moet aan de schaapskooi zeldzaamheidswaarde worden toegekend. De schaapskooi heeft samen met de bijbehorende langgevelboerderij met karschop en schuur ensemblewaarde en is straatbeeldbepalend. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530762
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schaapskooi in Moergestel

Boerderij van het Kempische langgeveltype, rieten wolfdak met voet van pannen, in de kopgevel in baksteen

Gijselstraat 5
Diessen (Gemeente Hilvarenbeek)
Boerderij van het Kempische langgeveltype, rieten wolfdak met voet van pannen, in de kopgevel in baksteen het jaartal 1833.

Boerderij op L-vormige plattegrond

Baarschotsestraat 46
Diessen (Gemeente Hilvarenbeek)
Boerderij op L-vormige plattegrond, waarvan het rechtse gedeelte een topgevel heeft, waarin duivengaten, jaarankers 1717 en een hijsgat met ..

Boerderij van het Kempische langgeveltype

Gijselstraat 4
Diessen (Gemeente Hilvarenbeek)
Boerderij van het Kempische langgeveltype, waarvan het woongedeelte hoger en ouder dan de stal; rieten wolfdak.

R.K. Kerk van St. Willibrord

Kerksingel 1
Diessen (Gemeente Hilvarenbeek)
R.K. Kerk van St. Willibrord. Bestaande uit een driebeukig schip onder een zadeldak, met lage dwars-armen, een koor en een slanke toren. Koo..

Herenhuis onder dwars schilddak met hoekschoorstenen, kroonlijst op klossen en voluutvormige consoles, ramen met kleine roedenverdeling, pilasters en ..

Heuvelstraat 1
Diessen (Gemeente Hilvarenbeek)
Herenhuis uit de eerste helft van de 19e eeuw, onder dwars schilddak met hoekschoorstenen, kroonlijst op klossen en voluutvormige consoles, ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schaapskooi in Moergestel