Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blijdorp: houten dierenverblijf in Rotterdam

Gebouw

Van Aerssenlaan 47
3039KE Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1939-1941
Architect: S. van Ravesteyn


Beschrijving van Blijdorp: houten dierenverblijf

Inleiding Houten Dierenverblijf - onderdeel van diergaarde Blijdorp - naar ontwerp van ir. S. van Ravesteyn gebouwd in 1939-1941. De dierenverblijven zijn verspreid op het diergaardeterrein gesitueerd. Opvallend is dat in sommige dierenverblijven de gebogen lijn verwerkt is, die ook als vormelement in de aanleg van Van Ravesteyn te vinden is. De houten gebouwen bevonden zich conform hun vorm en de lijn van de aanleg langs of op de dierenweides. In de huidige situatie zijn enkele verblijven verplaatst, andere zijn op onderdelen aangepast aan nieuwe functies. Omschrijving HOUTEN DIERENVERBLIJF (20) ten noordwesten van de Rivièrahal. Het dierenverblijf is volledig in hout opgetrokken door middel van een houtskelet en voorzien van een beschieting van horizontale zwartgeverfde houten delen. Het heeft een gebogen plattegrond en telt een bouwlaag. Het verblijf heeft aan alle zijden een overstekend gebogen zadeldak met een zwenkende dakrand. Het dak was oorspronkelijk met rode daktegels bedekt. In het gevelbeeld spelen witgeverfde ronde palen op de gevelhoeken een rol, evenals het witgeverfde houtwerk van de (gebogen) dakoverstekken en het kozijnhout in de gevels. De door de gevellijn stekende gordingen zijn gesneden evenals de omlijstingen boven de kleine rechthoekige raampjes in de kopgevels. Waardering Het HOUTEN DIERENVERBLIJF is van algemeen belang: - het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege het materiaalgebruik, de toegepaste verhoudingen, de vormgeving en de verzorgde detaillering; - het object heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de historisch-functionele situering in de aanleg en de samenhang tussen de dierenverblijven onderling en de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530757
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blijdorp: houten dierenverblijf in Rotterdam

Diergaarde Blijdorp

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding Het tentoonstellingsgebouw 'Rivièrahal' is het hoofdgebouw van de diergaarde en werd gebouwd naar het ontwerp van S. van Raveste..

Blijdorp: vijver met dierenverblijven

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding De vijver met dierenverblijven - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot stand in 193..

Blijdorp: giraffenhuis en de theeschenkerij

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding Het giraffenhuis en de theeschenkerij - onderdelen van diergaarde Blijdorp - kwamen naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot sta..

Blijdorp: bergdierenrots

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding De bergdierenrots - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. De kun..

Blijdorp: toegangshek

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding Het toegangshek - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van ir. S. van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. Het ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Blijdorp: houten dierenverblijf in Rotterdam