Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blijdorp: dienstgebouw in Rotterdam

Gebouw

Van Aerssenlaan 47
3039KE Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1939-1941
Architect: S. van Ravesteyn


Beschrijving van Blijdorp: dienstgebouw

Inleiding Dienstgebouw - onderdeel van diergaarde Blijdorp - tot stand gekomen in 1939-1941 naar ontwerp van S. van Ravesteyn. Het gebouw is gesitueerd op de oostelijke grens van de diergaarde, parallel aan de Van Aersenlaan en is samen met het naastgelegen administratiegebouw belangrijk voor het beeld van de diergaarde aan deze zijde. Het gebouw is vormgegeven in een sober gedetailleerde traditionalistische stijl. Omschrijving In gele verblendsteen op een langgerekte rechthoekige plattegrond opgetrokken DIENSTGEBOUW (12) dat bestaat uit twee bouwlagen, met een hoog gedeelte aan de zuidzijde en aan de noordzijde een lager gedeelte dat een laadzolder heeft. De gevels zijn voorzien van een in rode baksteen gemetselde plint. De zadeldaken zijn gedekt met pannen. Boven de entree aan de straatzijde in het hoge gedeelte een plastisch vormgegeven luifel. De gevels zijn voorzien van rechthoekige vensters en deuren, met uitzondering van de rondvensters in de puntgevels en de boogvensters bij de entree. Waardering Het DIENSTGEBOUW is van algemeen belang: - het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege het verzorgde materiaalgebruik, de toegepaste verhoudingen, de vormgeving en de verzorgde detaillering in samenhang met de overige complexonderdelen; - het object heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de functionele situering op de oostelijke grens van het diergaardeterrein en de samenhang met andere complexonderdelen; - het object heeft visueel-ruimtelijke waarde in samenhang met de overige diergaarde-bebouwing aan de Van Aerssenlaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530749
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blijdorp: dienstgebouw in Rotterdam

Diergaarde Blijdorp

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding Het tentoonstellingsgebouw 'Rivièrahal' is het hoofdgebouw van de diergaarde en werd gebouwd naar het ontwerp van S. van Raveste..

Blijdorp: vijver met dierenverblijven

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding De vijver met dierenverblijven - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot stand in 193..

Blijdorp: giraffenhuis en de theeschenkerij

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding Het giraffenhuis en de theeschenkerij - onderdelen van diergaarde Blijdorp - kwamen naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot sta..

Blijdorp: bergdierenrots

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding De bergdierenrots - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. De kun..

Blijdorp: toegangshek

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding Het toegangshek - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van ir. S. van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. Het ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Blijdorp: dienstgebouw in Rotterdam