Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blijdorp: De winkel van Sinkel in Rotterdam

Gebouw

Van Aerssenlaan 47
3039KE Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1939-1941
Architect: S. van Ravesteyn


Beschrijving van Blijdorp: De winkel van Sinkel

Inleiding De Winkel van Sinkel - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van ir. S. van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. Het object, van oorsprong verkooppunt van briefkaarten, snoep en souvenirs, is gesitueerd aan de oostzijde van het diergaardeterrein, tussen de voormalige ingang en het roofdierengebouw op de centrale as. Het gebouw is vormgegeven in functionalistische stijl en voorzien van figuratieve decoraties. NB Thans is het gebouw als dierenverblijf in gebruik, waardoor de oorspronkelijke gedaante en afwerking aan het zicht is onttrokken. Rondom het gebouw bevonden zich oorspronkelijk plantenborders. Omschrijving De WINKEL VAN SINKEL (11) is gebouwd op cirkelvormige grondslag, kent een betonnen basis en wordt afgedekt door een plat dak. Niet meer zichtbaar, maar wel nog aanwezig, zijn vensters boven een betonnen borstwering en tussen halfronde, betonnen kolommen aan de noordzijde van het gebouw. Boven de vensters is een luifel opgenomen die de contouren van het gebouw volgt. De zuidelijke helft van het gebouw kent doorlopende kolommen waartussen betonnen gevelvlakken met ruitmotief en verschillende soorten gevelopeningen. De dakrand is verlevendigd met metalen aapsculpturen en profil van de kunstenaar Pieter den Besten. Waardering De WINKEL VAN SINKEL is van algemeen belang: - het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege het materiaalgebruik, de toegepaste verhoudingen, de vormgeving en de verzorgde detaillering; - als karakteristiek voorbeeld van multidisciplinaire kunsttoepassingen; - het object heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de functionele situering op de oostelijke helft van het diergaardeterrein, de samenhang met andere complexonderdelen en als tegenhanger van een cirkelvormig volume op de westelijke helft van het diergaardeterrein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530748
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blijdorp: De winkel van Sinkel in Rotterdam

Diergaarde Blijdorp

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding Het tentoonstellingsgebouw 'Rivièrahal' is het hoofdgebouw van de diergaarde en werd gebouwd naar het ontwerp van S. van Raveste..

Blijdorp: vijver met dierenverblijven

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding De vijver met dierenverblijven - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot stand in 193..

Blijdorp: giraffenhuis en de theeschenkerij

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding Het giraffenhuis en de theeschenkerij - onderdelen van diergaarde Blijdorp - kwamen naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot sta..

Blijdorp: bergdierenrots

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding De bergdierenrots - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. De kun..

Blijdorp: toegangshek

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding Het toegangshek - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van ir. S. van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. Het ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Blijdorp: De winkel van Sinkel in Rotterdam

Foto's (1)