Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blijdorp: voormalige speelgebouw in Rotterdam

Overig

Van Aerssenlaan 47
3039KE Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1939-1941
Architect: S. van Ravesteyn


Beschrijving van Blijdorp: voormalige speelgebouw

Inleiding Voormalig speelgebouw - onderdeel van het complex Diergaarde Blijdorp - naar het ontwerp van ir. S. van Ravesteyn tot stand gekomen in 1939-1941. Het gebouw is gesitueerd tegen de oostelijke grens van het diergaardeterrein, ten noorden van de oude hoofdingang. Oorspronkelijk fungeerde het hier als kinderspeelgebouwtje bij een speeltuin naast de hoofdingang. Het terrein van de speeltuin is ingericht als dierenverblijf. Het speelgebouw is wat gevelinvulling betreft op onderdelen gewijzigd. Omschrijving Het (voormalige) SPEELGEBOUW (10) is gebouwd op een rechthoekige, iets gebogen grondslag. Het volume is éénlaags en wordt bekroond door een met rode pannen gedekt zadeldak. De constructie bestaat uit een betonnen skelet. De wanden zijn ingevuld met gele verblendsteen tussen de uitstekende betonnen kolommen. De gevels bezitten verschillende soorten openingen met houten kozijnen. De lange gevels zijn daarbij voorzien van een strook bovenlichten onder de dakrand. De (gewijzigde) ingangspartij in de kopse noordgevel is aan weerszijden voorzien van kenmerkende naar binnen toe gebogen wanden en wordt verder gemarkeerd door een uitstekende betonnen latei. Waardering Het (voormalige) SPEELGEBOUW is van algemeen belang: - het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege het materiaalgebruik, de toegepaste verhoudingen, de vormgeving en de verzorgde detaillering; - het object heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de historisch-functionele situering aan de oostzijde van het diergaardeterrein en de samenhang met andere complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530747
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blijdorp: voormalige speelgebouw in Rotterdam

Diergaarde Blijdorp

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding Het tentoonstellingsgebouw 'Rivièrahal' is het hoofdgebouw van de diergaarde en werd gebouwd naar het ontwerp van S. van Raveste..

Blijdorp: vijver met dierenverblijven

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding De vijver met dierenverblijven - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot stand in 193..

Blijdorp: giraffenhuis en de theeschenkerij

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding Het giraffenhuis en de theeschenkerij - onderdelen van diergaarde Blijdorp - kwamen naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot sta..

Blijdorp: bergdierenrots

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding De bergdierenrots - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. De kun..

Blijdorp: toegangshek

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding Het toegangshek - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van ir. S. van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. Het ..

Kaart & Routeplanner