Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blijdorp: toegangshek in Rotterdam

Overig

Van Aerssenlaan 47
3039KE Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1939-1941
Architect: S. van Ravesteyn


Beschrijving van Blijdorp: toegangshek

Inleiding Het toegangshek - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van ir. S. van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. Het object is gesitueerd aan de Van Aerssenlaan, aan de oostgrens van het terrein. Het hek is vormgegeven in functionalistische stijl gecombineerd met neobarokke elementen. Omschrijving TOEGANGSHEK (8). De (voormalige) entree bestaat uit twee naast elkaar gelegen half cirkelvormige delen, waarvan de noordelijke de hoofdingang vormt en de zuidelijke de bezoekersingang met kaartverkoophokjes. Het ensemble vormt de stedenbouwkundige beëindiging van de Bentincklaan. De hoofdingang, bestemd voor grote transporten en massabijeenkomsten, bestaat uit negen in halve cirkel geplaatste hoge dubbele betonnen, met marmer-stucco beklede kolommen waartussen sierlijk vormgegeven smeedijzeren hekken zijn geplaatst. De buitenste kolommen worden bekroond met vlaggenmasten. Op de overige kolommen staan geabstraheerde dierensculpturen van de beeldhouwer L. Bolle. De hekken bezitten cirkels met daarin kleine dierfiguren en het monogram van de diergaarde. De bezoekersingang bestaat uit vijf in een halve cirkel geplaatste kaartverkoophokjes onder een doorlopend plat dak, waarop in schuine belettering 'Diergaarde Blijdorp' staat. In een groot ovaal uiterst rechts is het logo van de diergaarde gevat: twee giraffekoppen. De kaartverkoophokjes zijn levendig verfraaid met figuren. Waardering Het TOEGANGSHEK is van algemeen belang: - het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege het materiaalgebruik, de toegepaste verhoudingen, de vormgeving en de verzorgde detaillering; - als karakteristiek voorbeeld van multidisciplinaire kunsttoepassingen; - het object heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de functionele situering als beëindiging van de Bentincklaan en de samenhang met andere complexonderdelen; - het object heeft visueel-ruimtelijke waarde als toegang tot het diergaardeterrein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530745
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blijdorp: toegangshek in Rotterdam

Diergaarde Blijdorp

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding Het tentoonstellingsgebouw 'Rivièrahal' is het hoofdgebouw van de diergaarde en werd gebouwd naar het ontwerp van S. van Raveste..

Blijdorp: vijver met dierenverblijven

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding De vijver met dierenverblijven - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot stand in 193..

Blijdorp: giraffenhuis en de theeschenkerij

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding Het giraffenhuis en de theeschenkerij - onderdelen van diergaarde Blijdorp - kwamen naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot sta..

Blijdorp: bergdierenrots

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding De bergdierenrots - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. De kun..

Blijdorp: tuinaanleg

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding De tuinaanleg van de diergaarde is in tweeën te verdelen. Het grootste deel is naar het ontwerp van Van Ravensteyn aangelegd en ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Blijdorp: toegangshek in Rotterdam

Foto's (2)