Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blijdorp: bergdierenrots in Rotterdam

Gebouw

Van Aerssenlaan 47
3039KE Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1939-1941
Architect: S. van Ravesteyn


Beschrijving van Blijdorp: bergdierenrots

Inleiding De bergdierenrots - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. De kunstmatige rots met verblijven voor bergdieren intern is gesitueerd in de noordoostelijke hoek van de dierentuin. De bergdierenrots is in de loop van de tijd meerdere keren hersteld waardoor de vorm gewijzigd is. De sierlijke contouren van de borstwering aan de achterzijde zijn verdwenen door ophoging. Omschrijving BERGDIERENROTS (7). De door een verdiept buitenterras omgeven rots is opgetrokken uit baksteen dat is afgesmeerd met betonspecie om een rotsachtig uiterlijk te verkrijgen. Het object heeft een min of meer rechthoekige, afgeronde plattegrond en kent een symmetrische opbouw. Intern zijn verblijven opgenomen voor bergdieren. Het verdiepte buitenterras wordt begrensd door een betonnen borstwering. Aan de uiteinden loopt de wand schuin af en eindigt in rond gemetselde kolommen met vlaggenmasthouders. Waardering De BERGDIERENROTS is van algemeen belang: - het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege het materiaalgebruik, de toegepaste verhoudingen, de vormgeving en de verzorgde detaillering; - het object heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de functionele situering op het diergaardeterrein en vanwege de samenhang met andere complexonderdelen; - het object heeft visueel-ruimtelijke waarde als manifest onderdeel binnen het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530744
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blijdorp: bergdierenrots in Rotterdam

Diergaarde Blijdorp

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding Het tentoonstellingsgebouw 'Rivièrahal' is het hoofdgebouw van de diergaarde en werd gebouwd naar het ontwerp van S. van Raveste..

Blijdorp: vijver met dierenverblijven

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding De vijver met dierenverblijven - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot stand in 193..

Blijdorp: giraffenhuis en de theeschenkerij

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding Het giraffenhuis en de theeschenkerij - onderdelen van diergaarde Blijdorp - kwamen naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot sta..

Blijdorp: toegangshek

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding Het toegangshek - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van ir. S. van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. Het ..

Blijdorp: tuinaanleg

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding De tuinaanleg van de diergaarde is in tweeën te verdelen. Het grootste deel is naar het ontwerp van Van Ravensteyn aangelegd en ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)