Blijdorp: bergdierenrots in Rotterdam

Van Aerssenlaan 47
3039KE Rotterdam

Architect: S. van Ravesteyn

Beschrijving van Blijdorp: bergdierenrots

Inleiding De bergdierenrots - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. De kunstmatige rots met verblijven voor bergdieren intern is gesitueerd in de noordoostelijke hoek van de dierentuin. De bergdierenrots is in de loop van de tijd meerdere keren hersteld waardoor de vorm gewijzigd is. De sierlijke contouren van de borstwering aan de achterzijde zijn verdwenen door ophoging. Omschrijving BERGDIERENROTS (7). De door een verdiept buitenterras omgeven rots is opgetrokken uit baksteen dat is afgesmeerd met betonspecie om een rotsachtig uiterlijk te verkrijgen. Het object heeft een min of meer rechthoekige, afgeronde plattegrond en kent een symmetrische opbouw. Intern zijn verblijven opgenomen voor bergdieren. Het verdiepte buitenterras wordt begrensd door een betonnen borstwering. Aan de uiteinden loopt de wand schuin af en eindigt in rond gemetselde kolommen met vlaggenmasthouders. Waardering De BERGDIERENROTS is van algemeen belang: - het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege het materiaalgebruik, de toegepaste verhoudingen, de vormgeving en de verzorgde detaillering; - het object heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de functionele situering op het diergaardeterrein en vanwege de samenhang met andere complexonderdelen; - het object heeft visueel-ruimtelijke waarde als manifest onderdeel binnen het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)