Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blijdorp: giraffenhuis en de theeschenkerij in Rotterdam

Gebouw

Van Aerssenlaan 47
3039KE Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1939-1941
Architect: S. van Ravesteyn


Beschrijving van Blijdorp: giraffenhuis en de theeschenkerij

Inleiding Het giraffenhuis en de theeschenkerij - onderdelen van diergaarde Blijdorp - kwamen naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. Het gebouw is gesitueerd aan het noordelijke eind van de centrale as. De gebouwen kwamen tot stand in functionalistische stijl gecombineerd met neobarokke elementen. De gebouwen hebben als gevolg van veranderd functiegebruik hun oorspronkelijke indeling en afwerking grotendeels verloren. De vensters bezitten thans aluminiumprofielen in plaats van stalen roedenverdeling. Van oorsprong bevond zich tussen beide objecten een betegeld terras met een betonnen borstwering. Omschrijving GIRAFFENHUIS en THEESCHENKERIJ (6) zijn gespiegeld aan elkaar tot stand gekomen en zijn vergelijkbaar qua opzet en afwerking. Ze kennen een rechthoekige, licht convex gebogen plattegrond. De paviljoens kennen telkens een hoofdvolume onder een zadeldak met een serreachtige aanbouw onder een plat dak aan de voorzijde en smalle aanbouw aan de achterzijde. Een colonnade van acht kolommen met een symmetrisch gebogen verloop verbindt de paviljoens met elkaar. In het midden boven de colonnade staat een geabstraheerde betonsculptuur met giraffen, ontworpen door de beeldhouwer L. Bolle. Het terras vóór de colonnade en tussen de paviljoens is later vernieuwd. De constructie van de paviljoens bestaat uit een betonnen skelet. Dit is bij de voor- en zijgevels dichtgezet met glazen puien op een gemetselde borstwering. De achtergevels zijn geheel opgetrokken uit gele verblendsteen. De hoofdvolumes worden bekroond door licht ingezwenkte zadeldaken die bekleed zijn met rode dakpannen. De lagere aanbouwen bezitten een plat dak. Het westelijke paviljoen, van oorsprong het giraffenhuis, bezit in het hoofdvolume de giraffenstal. In het serreachtige volume, waarvan de zijgevels zijn dichtgezet met metselwerk, was de publieksruimte gevestigd. In de uitbouw aan de achterzijde bevond zich een verwarmingsinstallatie. In het oostelijke paviljoen is de theeschenkerij ondergebracht, waarvan de keuken zich bevindt in de smalle uitbouw aan de achterzijde. Het paviljoen is gedeeltelijk onderkelderd. Intern waren beide gebouwen voorzien van dezelfde kolommen en verlichting. Waardering Het GIRAFFENHUIS en de THEESCHENKERIJ zijn van algemeen belang: - de objecten hebben architectuurhistorische waarde vanwege het materiaalgebruik, de toegepaste verhoudingen, de vormgeving en de verzorgde detaillering; - als karakteristiek voorbeeld van multidisciplinaire kunsttoepassingen; - de objecten hebben stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de functionele situering op de centrale as en vanwege de samenhang met andere complexonderdelen; - de objecten hebben visueel-ruimtelijke waarde als beëindiging van de centrale as aan de noordzijde van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530743
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blijdorp: giraffenhuis en de theeschenkerij in Rotterdam

Diergaarde Blijdorp

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding Het tentoonstellingsgebouw 'Rivièrahal' is het hoofdgebouw van de diergaarde en werd gebouwd naar het ontwerp van S. van Raveste..

Blijdorp: vijver met dierenverblijven

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding De vijver met dierenverblijven - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot stand in 193..

Blijdorp: bergdierenrots

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding De bergdierenrots - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van S. van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. De kun..

Blijdorp: toegangshek

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding Het toegangshek - onderdeel van diergaarde Blijdorp - kwam naar het ontwerp van ir. S. van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. Het ..

Blijdorp: tuinaanleg

Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Inleiding De tuinaanleg van de diergaarde is in tweeën te verdelen. Het grootste deel is naar het ontwerp van Van Ravensteyn aangelegd en ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)