Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Den Aalshorst: boerderij in Dalfsen

Boerderij

Aalshorsterpad 12
7722JL Dalfsen
Overijssel

Bouwjaar: 1754


Beschrijving van Den Aalshorst: boerderij

Omschrijving BOERDERIJ (15a) onder een met riet en pannen gedekt, afgewolfd zadeldak, in de voorgevel met jaartalankers gedateerd 1754. De boerderij is van rode baksteen opgetrokken. Het voorhuis is iets breder dan de daarachter liggende stal. In de voorgevel een negenruits venster met luik, deur met zesruits bovenlicht, een twintigruits schuifvenster met onderluiken en een klein negenruitsvenster met luik. Ter hoogte van het woongedeelte is de rechterzijgevel blind. Ter plaatse van de stal venstertjes met roedeverdeling en vensters met luiken. Waardering BOERDERIJ, deeluitmakend van een boerderijcomplex bestaande uit boerderij en kapberg, behorend tot de historische buitenplaats Den Aalshorst, van algemeen belang: - wegens de ouderdom - wegens de volkskundige waarde - wegens het type - wegens de relatie met de overige gebouwen horend tot de buitenplaats - wegens de ligging. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530732
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Den Aalshorst: boerderij in Dalfsen

Den Aalshorst: historische tuin- en parkaanleg

Aalshorsterpad 12
Dalfsen
Omschrijving De historische TUIN- EN PARKAANLEG (2) van Den Aalshorst bestaat uit een aantal karakteristieke componenten, te weten, het 17..

Den Aalshorst: rechter bouwhuis

Aalshorsterpad 12
Dalfsen
Omschrijving Rechts van het voorplein ligt het uit 1720 daterende BOUWHUIS (3), oorspronkelijk als tuinmanswoning en stal in gebruik en th..

Den Aalshorst: linker bouwhuis

Aalshorsterpad 12
Dalfsen
Omschrijving Links van het voorplein ligt het uit 1720 daterende BOUWHUIS (4), dat als oranjerie en stalling in gebruik was. Van dit gebou..

Den Aalshorst: tuinmanshuisje

Aalshorsterpad 12
Dalfsen
Omschrijving In 1911 gebouwd TUINMANSHUISJE (5), genaamd 'De Looze'. Op rechthoekige grondslag staand bouwwerk, opgetrokken van rode machi..

Den Aalshorst: tuinmuren

Aalshorsterpad 12
Dalfsen
Omschrijving Het middendeel van de rechthoekige tuin is door TUINMUREN (6) in 1874 (jaartalsteentje) afgescheiden van de rest. Aan de noor..

Kaart & Routeplanner

Route naar Den Aalshorst: boerderij in Dalfsen

Foto's (3)