Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Blanca: parkaanleg in Goirle

Tuin Park Landgoed

Tilburgseweg 176
5051AM Goirle
Noord Brabant

Architect: Albert Lejeune (voortuin) Copijn (achtertuin)


Beschrijving van Villa Blanca: parkaanleg

Inleiding PARKAANLEG. Na de bouw van het landhuis wordt om het huis een voortuin aangelegd naar ontwerp van de architect Albert Lejeune. Het aan de achterzijde van het huis gelegen landgoed sluit op deze voortuin aan en is van de hand van architect Copijn uit Groenekan (Utrecht). Sinds ca. 1990 wordt dit landgoed als golfterrein gebruikt door de Golfclub Goirle. Omschrijving Het aan de achterzijde op de tuin aansluitende landgoed kent elementen van de Engelse en Franse tuinstijlen. Centraal en loodrecht op het landhuis gelegen, bevindt zich een rechte laan temidden van een bosplantsoen. De laan is ingeplant met Hollandse eik. Aan de noordwestzijde bevat het landgoed grasvelden omzoomd met eikenbomen. Eén van deze grasvelden is door recente inplantingen inmiddels gegroeid tot een open ruimte met bomen. Dit grasveld is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Aan de zuidwestkant, in het geaccidenteerde gedeelte, bevindt zich een grote vijver. Waardering De parkaanleg is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling van de regio rond Tilburg. Het is van belang vanwege de plaatse in het oeuvre van tuinarchitect Lejeune. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis door de situering verbonden met de ontwikkeling van stad en het dorp en tevens vanwege de samenhang tussen huis, tuin en landgoed. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530702
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Blanca: parkaanleg in Goirle

Villa Blanca

Tilburgseweg 176
Goirle
Inleiding LANDHUIS "Villa Blanca" en TUIN. Het huis is gebouwd in neo-classicistische stijl in het jaar 1915 als buitenverblijf voor text..

Landhuis in de stijl van het traditionalisme

Doctor Keyzerlaan 2
Goirle
Inleiding. LANDHUIS uit 1937 in de stijl van het Traditionalisme, naar ontwerp van architect Jos. Bedaux (Goirle). Het huis is gebouwd voo..

Complex van de acht beambtenwoningen heeft een erfscheiding aan de straat

Tilburgseweg 164
Goirle
Inleiding. Het complex van de acht beambtenwoningen heeft een ERFSCHEIDING aan de straat. De andere onderdelen van het complex zijn: I vier..

Blok van vier beambtenwoningen

Tilburgseweg 164
Goirle
Inleiding. Het blok van vier BEAMBTENWONINGEN is onderdeel van een complex van acht woningen uit 1928 in Expressionistische stijl, in een v..

Schuur ligt op de kop van het woningblok van vier woningen

Tilburgseweg 164
Goirle
Inleiding. De schuur ligt op de kop van het woningblok van vier woningen (onderdeel I). De andere onderdelen van het complex zijn: I vier b..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Blanca: parkaanleg in Goirle