Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hartelaar: schuurberg in Twello

Boerderij

Hartelaar 10
7391MZ Twello (gemeente Voorst)
Gelderland

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van Hartelaar: schuurberg

Omschrijving onderdeel 4b. SCHUURBERG. Naast Laanzicht aan de oprijlaan naar het Hartelaar staat een schuurberg (XIXB). Het muurwerk van het schuurgedeelte is deels van een pleisterlaag voorzien. Hierin getoogde deuren en gietijzeren raampjes. Dit deel is met gesmoorde pannen gedekt. De zijde die naar de weg is gekeerd is in het midden van een verticale beplanking voorzien (de berg). Terzijde is het muurwerk bepleisterd en heeft een gietijzeren venster. Het gedeelte dat boven de schuur uitkomt, de berg, is met een houten verticale beplanking afgeschoten en wordt met een rieten tentdak bekroond. Waardering SCHUURBERG bij Laanzicht, behorend tot de historische buitenplaats Het Hartelaar, van belang - wegens het type; - wegens de ouderdom; - wegens de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530691
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hartelaar: schuurberg in Twello

Hartelaar: tuinmanswoning

Hartelaar 10
Twello (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 4a. TUINMANSWONING Laanzicht. Boerderij uit de tweede helft van de 19de eeuw van het middenlangsdeeltype..

Hartelaar: hoofdgebouw

Hartelaar 13A
Twello (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW, LANDHUIS HET HARTELAAR. In 1626 werd ter plaatse een middenlangsdeelboerderij gebouwd, bestaande u..

Hartelaar: tuinaanleg

Hartelaar 13A
Twello (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De oudst bekende kaart waarop het Hartelaar wordt afgebeeld is de Topografisch..

Hartelaar: schaapskooi

Hartelaar 13A
Twello (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 3: SCHAAPSKOOI, eind XVIII, staat op het erf, ten noorden van het hoofdgebouw. De stal staat op een rechthoekige pla..

Hartelaar: boerderij middenlangsdeeltype

Hartelaar 5
Twello (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 5a. Boerderij De Schokkenkamp BOERDERIJ uit de 18de eeuw van het middenlangsdeeltype. De boerderij staat op een r..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hartelaar: schuurberg in Twello

Foto's (1)