Hartelaar: tuinmanswoning in Twello

Hartelaar 10
7391MZ Twello (gemeente Voorst)

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw

Beschrijving van Hartelaar: tuinmanswoning

Omschrijving onderdeel 4a. TUINMANSWONING Laanzicht. Boerderij uit de tweede helft van de 19de eeuw van het middenlangsdeeltype. De boerderij staat op een rechthoekige plattegrond en ligt onder een zadeldak, waarvan het bovenste drievierde deel met riet is gedekt, het onderste deel met Hollandse pannen. Voorgevel met vlechtingen onder de windveren. In de voorgevel schuifraam alsmede twee kleinere ramen, alle voorzien van luiken met panelen, diagonaal geschilderd in de kleuren van Het Hartelaar. Boven in de topgevel een slaapkamerraam. Voordeur in rechterzijgevel, aan beide zijden geflankeerd door een raam met luiken. Hoogopgaande achtergevel met getoogde mendeuren welke asymmetrisch in het gevelvlak zijn geplaatst. Aan beide zijden getoogde mestgangdeuren en twee ronde gietijzeren raampjes. In de borstwering een hooiluik. Van alle deuren draai- en sluitwerk verankerd in hardsteen. In de zijgevels gietijzeren 6-ruits stalramen. Waardering TUINMANSWONING LAANZICHT, behorend tot de historische buitenplaats het Hartelaar, van algemeen belang - wegens de ouderdom; - wegens het type; - wegens de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)