Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Flevorama: tuinhuis "Monte Casa" in Naarden

Tuin Park Landgoed

Huizerstraatweg 117 B
1411GM Naarden
Noord Holland

Bouwjaar: midden 19e eeuw (bouw) 1880 (serre)


Beschrijving van Flevorama: tuinhuis "Monte Casa"

Omschrijving onderdeel 4 TUINHUIS MONTE CASA. Oorspronkelijk tot de aangrenzende buitenplaats Het Berghuis behorend voormalig jachthuisje in chaletstijl uit omstreeks het midden van de 19de eeuw, dat omstreeks de laatste kwart van de 19de eeuw ook dienst deed als biljartkamer en sociƫteit. In verband met de laatst genoemde functie werd in 1880 een serre aangebouwd. Het op vierkante grondslag opgetrokken gebouwtje op plint is een verdieping hoog en wordt overkapt door een flauw zadeldak met ruim overstek. Centraal op het dak de schoorsteen, eveneens overkapt door een zadeldak met ruim overstek. Aan de met vakwerk afgewerkte voor(NO-)zijde de centraal gelegen entree, bestaande uit een dubbele meerruitsterrasdeur, voorafgegaan door een verhoogde rechthoekige borstwering voor de serre. Op de verdieping, aan weerszijden van de voorgevel en aan de achterzijde, enkele meerruitsvensters. Waardering Het TUINHUIS MONTE CASA is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de hoge beeldbepalende en ensemblewaarde waarde in het park van Flevorama. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530689
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Flevorama: tuinhuis "Monte Casa" in Naarden

Hofstede Berghuis: tuinaanleg

Huizerstraatweg 111
Naarden
Inleiding HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, deel uitmakend van het complex buitenplaats "Berghuis". De 19de-eeuwse tuin- en parkaanleg is in..

Hofstede Berghuis

Huizerstraatweg 111
Naarden
Inleiding LANDHUIS uit 1913, deel uitmakend van het complex buitenplaats "Berghuis". Het landhuis is ontworpen door architect C.J. Kruisweg..

Flevorama, witgepleisterd landhuis met neoclassicistische ornamenten. Gelegen in fraai landschapspark

Flevolaan 4
Naarden
Flevorama, witgepleisterd landhuis met neoclassicistische ornamenten, 2e helft XIX. Gelegen in fraai landschapspark.

Flevorama: landhuis

Flevolaan 4
Naarden
Omschrijving onderdeel 1 LANDHUIS FLEVORAMA. Tussen 1856 en 1860 in opdracht van Elisabeth Dudok van Heel -van Rossum opgetrokken classici..

Flevorama: historische tuin- en parkaanleg

Flevolaan 4
Naarden
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De aanleg van het park van Flevorama gaat terug tot in de 18de eeuw wanneer het p..

Kaart & Routeplanner

Route naar Flevorama: tuinhuis "Monte Casa" in Naarden