Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Altena in Eefde

Boerderij

Binnenweg 14
7211MA Eefde (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van Altena

Omschrijving onderdeel 22. KEUTERBOERDERIJ ALTENA. Op een verhoging in het landschap gesitueerde voormalige keuterboerderij uit ca. 1885. De kleine boerderij deelt het erf met boerderij Boombos. In rode baksteen opgetrokken voor- en achterhuis op T-vormige grondslag: het achterhuis springt ten aanzien van het voorhuis een halve steen naar binnen. Omgaande een gepleisterd plint. Het voorhuis wordt door een met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak afgesloten. Het achterhuis, eveneens gedekt met gesmoorde Oud-Hollandse pannen, wordt door een afgewolfd zadeldak overkapt. In het linker dakschild aan de achterzijde van het voorhuis en in het linker dakschild van het achterhuis voorts een aantal rode pannen. In de voorgevel van het deels onderkelderde voorhuis twee 6-ruitsschuiframen onder strek met opgeklampte luiken en houten lekdorpel, met onder het rechter venster een smeedijzeren ontluchtingsrooster (kelder). In het achterhuis in de linker gevel de toegang naar de woning. Links hiervan een breed vierkant kozijn met vast raam en lekdorpel. Centraal aan de achterzijde de originele hoge opgeklampte staldeur met bovenlicht. Inwendig voorhuis: links de woonkamer en rechts de onderkelderde slaapkamer. Waardering KEUTERBOERDERIJ ALTENA van algemeen belang -als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; -vanwege de ornamentele waarde; -vanwege de ensemblewaarde met boerderij Boombos; -vanwege de ensemblewaarde in de aanleg van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530681
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Altena in Eefde

Boombosch

Binnenweg 12
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 21. BOERDERIJ BOOMBOSCH. Enigszins verhoogd gelegen boerderij uit 1885 aan de lange zichtas aan de oostzijde van h..

De Voorst: rentmeesterswoning "Jachtlust"

Binnenweg 3
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 20. RENTMEESTERSWONING JACHTLUST. Woonhuis uit de laatste kwart van de 19de eeuw op T-vormige plattegrond van éé..

De Voorst: historische tuin- en parkaanleg

Binnenweg 10
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 2. HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Voorst. Samen met Het Loo vormt het park van D..

De Voorst: oranjerie

Binnenweg 10
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 3. ORANJERIE. De zuidvleugel van het hoofdgebouw wordt gevormd door een oranjerie uit 1875 waarvan het exterieur i..

De Voorst: bouwhuis

Binnenweg 10
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 4. BOUWHUIS. De noordvleugel van het hoofdgebouw is een bouwhuis uit 1909 gebouwd in de stijl van het corps de log..

Kaart & Routeplanner

Route naar Altena in Eefde