Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Voorst: rentmeesterswoning "Jachtlust" in Eefde

Kasteel Buitenplaats

Binnenweg 3
7211MA Eefde (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw


Beschrijving van De Voorst: rentmeesterswoning "Jachtlust"

Omschrijving onderdeel 20. RENTMEESTERSWONING JACHTLUST. Woonhuis uit de laatste kwart van de 19de eeuw op T-vormige plattegrond van één bouwlaag, opgetrokken in rode baksteen boven aangesmeerd plint bestaande uit een voor- en achterhuis. Het voorhuis heeft een zolder. Omgaande aan de hoeken van het voorhuis geblokte pilasters, die door middel van vlak gepleisterde banden langs de schuine dakranden met elkaar verbonden zijn. De gevelhoeken van het achterhuis zijn versierd met vlakke gepleisterde verticale banden, die langs de schuine dakranden zijn doorgezet. Voor- en achterhuis zijn door met Oud-Hollandse gesmoorde pannen belegde zadeldaken met overstekken overkapt. De houten goten zijn gedecoreerd met uitsnijdingen aan de onderzijden, evenals het sierspant met trekbalk met gevelmakelaar (koningsstijl) ter plaatse van beide zijgevels van het voorhuis. Langs de schuine dakranden zijn bovendien houten waterborden en windveren aangebracht. Centraal aan de voorzijde van het voorhuis de ingangspartij, bestaande uit een toegangsdeur (vernieuwd) met 2-ruits bovenlicht onder segmentboogvormige strek. Aan weerszijden een vernieuwd 6-ruits schuifvenster met opgeklampte luiken, eveneens onder segmentboogvormige strek. Centraal boven de ingangspartij een dakkapel met wangen. In de zijgevels een enkele vensterpartij als aan de voorzijde en in de topgevel een houten rondvenster. Aan de achterzijde links van het voorhuis een kelderopening. In de achtergevel van het achterhuis in de topgevel een opgeklampt aan de bovenzijde driehoekig beëindigd insteekluik. In de linker gevel van het achterhuis een van oorsprong 6-ruits schuifraam, waarvan het bovenlicht door een 3-ruitsvenster is vervangen. Rechts hiervan een liggend raam met middenstijl. Inwendig: de indeling van het voorhuis bestaat uit een centrale gang met aan weerszijden een woonkamer. In de woonkamer rechts een betegelde schouw. De gebinten in het achterhuis zijn aan het zicht onttrokken. Waardering RENTMEESTERSWONING JACHTLUST van algemeen belang: -als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; -vanwege de ornamentele waarde; -vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530679
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Voorst: rentmeesterswoning "Jachtlust" in Eefde

Boombosch

Binnenweg 12
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 21. BOERDERIJ BOOMBOSCH. Enigszins verhoogd gelegen boerderij uit 1885 aan de lange zichtas aan de oostzijde van h..

Altena

Binnenweg 14
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 22. KEUTERBOERDERIJ ALTENA. Op een verhoging in het landschap gesitueerde voormalige keuterboerderij uit ca. 1885...

De Voorst: historische tuin- en parkaanleg

Binnenweg 10
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 2. HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Voorst. Samen met Het Loo vormt het park van D..

De Voorst: oranjerie

Binnenweg 10
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 3. ORANJERIE. De zuidvleugel van het hoofdgebouw wordt gevormd door een oranjerie uit 1875 waarvan het exterieur i..

De Voorst: bouwhuis

Binnenweg 10
Eefde (Gemeente Lochem)
Omschrijving onderdeel 4. BOUWHUIS. De noordvleugel van het hoofdgebouw is een bouwhuis uit 1909 gebouwd in de stijl van het corps de log..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Voorst: rentmeesterswoning "Jachtlust" in Eefde