't Haveke: koetshuis in Eefde

Binnenweg 10
7211MA Eefde (gemeente Lochem)

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw

Beschrijving van 't Haveke: koetshuis

Omschrijving onderdeel 19. KOETSHUIS. Rode bakstenen koetshuis uit de laatste kwart van de 19de eeuw op langwerpig rechthoekige grondslag onder zadeldak met overstek. Het thans met gesmoorde pannen gedekt zadeldak was tot in de jaren '60 van de 20ste eeuw met riet gedekt. Het koetshuis werd tegen het uiteinde van de tuinmuur aan de noordzijde van de oude moestuin (zie onderdeel 9) opgetrokken, hetgeen in het muurwerk van de achtergevel en door de aanwezigheid van een steunbeer ter plekke zichtbaar is gebleven. Aan de voor(zuid-)zijde links twee nog oorspronkelijke kozijnen van dubbele koetshuis-deuren. Links in de topgevel een groot 6-ruitsvenster onder keperboog waarin twee spaakroeden. Aan weerszijden hiervan een kleiner keperboogvormig venster met raster van 3 Andreaskruisvormige roeden. In de rechter gevel links een dubbel 6-ruitsvenster en in de topgevel een ensemble van 3 vensters als aan de linkerzijde. Aan de achterzijde links een ensemble van vier en rechts twee ensembles van drie ijzeren ronde 4-ruitsvensters. Het koetshuis heeft nog zijn oorspronkelijke houten sporenkap, deels met ronde sporen. Waardering KOETSHUIS van algemeen belang: -als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; -vanwege de ornamentele waarde; -vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)