Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oostermeer: werkplaats/stal in Amstelveen

Kasteel Buitenplaats

Amsteldijk Noord 37
1184TD Amstelveen
Noord Holland

Bouwjaar: eind 18e of begin 19e eeuw


Beschrijving van Oostermeer: werkplaats/stal

Onderdeel 8 Omschrijving WERKPLAATS/STAL behorende tot de buitenplaats Oostermeer. Achter de formele tuin, op de overgang naar het landschappelijke parkbosje en de speelweide, staat een rood bakstenen werkplaats/stal. Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een met gesmoorde oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. Voor- en achtergevel zijn uitgevoerd als tuitgevels. In de voorgevel centraal een eenvoudige toegangsdeur met daarboven een hooiluik. De linker zijgevel is blind. Tegen de rechter zijgevel is een moderne houten aanbouw onder lessenaarsdak geplaatst, waarvan de voorzijde open is. Tegen de achtergevel zijn links en rechts op spiegelbeeldige wijze toilethokjes onder een lessenaarsdakje gemetseld, die van buitenaf middels een eenvoudige deur toegankelijk zijn. Tussen deze aanbouwtjes een dubbel venster, daarboven, ter hoogte van de kap een eenvoudig vierkant venster. De werkplaats/stal dateert uit de tweede helft van de 18de of de eerste decennia van de 19de eeuw. Op het kadastrale minuutplan is het gebouw al aanwezig. Waardering De WERKPLAATS/STAL behorende tot de buitenplaats Oostermeer is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de sobere, doelmatige vormgeving; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530670
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oostermeer: werkplaats/stal in Amstelveen

Oostermeer: historische tuin - en parkaanleg

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Oostermeer. De tuin- en parkaanleg van Oostermee..

Oostermeer: inrijhek

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 5 Omschrijving INRIJHEK behorende tot de buitenplaats Oostermeer. Het voorplein wordt afgesloten door een sierlijk, smeedijzer..

Oostermeer: koepel

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 6 Omschrijving KOEPEL behorende tot de buitenplaats Oostermeer. In de meest zuidelijke punt van de parkaanleg staat een theeko..

Oostermeer: tuinmuur

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 7 Omschrijving TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Oostermeer. De moestuin naast het linker bouwhuis wordt aan de noordzijd..

Oostermeer

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 1 Omschrijving HOOFDGEBOUW (Oostermeer). In de as van de toegangsbrug staat op het voorplein het hoofdgebouw van Oostermeer. H..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oostermeer: werkplaats/stal in Amstelveen