Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oostermeer: tuinmuur in Amstelveen

Tuin Park Landgoed

Amsteldijk Noord 37
1184TD Amstelveen
Noord Holland

Bouwjaar: eind 18e of begin 19e eeuw


Beschrijving van Oostermeer: tuinmuur

Onderdeel 7 Omschrijving TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Oostermeer. De moestuin naast het linker bouwhuis wordt aan de noordzijde begrensd door een tuinmuur. Deze loopt in één lijn vanaf de zuidgevel van het bouwhuis in noordwestelijke richting en buigt vervolgens via een stompe hoek verder westwaarts. Het westelijke deel van de gemetselde rood bakstenen muur wordt aan de parkzijde geleed door recht omhoog lopende steunberen, het noordoostelijke deel wordt aan de parkzijde geleed door lisenen. In dit deel van de muur bevindt zich een deur. Aan de moestuinzijde is de muur grof gecementeerd en wordt geleed door lisenen. Met uitzondering van het door steunberen gelede muurdeel, wordt de muur aan beide zijden afgesloten door een gemetselde tandlijst en een ezelsrug gedekt met rode pannen. Waardering De TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Oostermeer is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de bijzondere vormgeving en de ornamentele waarde; - vanwege het bijzondere materiaalgebruik; - vanwege de visueel- en functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530669
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oostermeer: tuinmuur in Amstelveen

Oostermeer: historische tuin - en parkaanleg

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Oostermeer. De tuin- en parkaanleg van Oostermee..

Oostermeer: inrijhek

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 5 Omschrijving INRIJHEK behorende tot de buitenplaats Oostermeer. Het voorplein wordt afgesloten door een sierlijk, smeedijzer..

Oostermeer: koepel

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 6 Omschrijving KOEPEL behorende tot de buitenplaats Oostermeer. In de meest zuidelijke punt van de parkaanleg staat een theeko..

Oostermeer: werkplaats/stal

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 8 Omschrijving WERKPLAATS/STAL behorende tot de buitenplaats Oostermeer. Achter de formele tuin, op de overgang naar het lands..

Oostermeer

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 1 Omschrijving HOOFDGEBOUW (Oostermeer). In de as van de toegangsbrug staat op het voorplein het hoofdgebouw van Oostermeer. H..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)