Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oostermeer: koepel in Amstelveen

Tuin Park Landgoed

Amsteldijk Noord 37
1184TD Amstelveen
Noord Holland

Bouwjaar: tweede helft 18e eeuw


Beschrijving van Oostermeer: koepel

Onderdeel 6 Omschrijving KOEPEL behorende tot de buitenplaats Oostermeer. In de meest zuidelijke punt van de parkaanleg staat een theekoepel. Deze vormt, vanaf het voorplein gezien, de visuele afsluiting van een dwarsas, die begint op het voorplein en vervolgens evenwijdig aan de Amsteldijk loopt. Vanuit de theekoepel was oorspronkelijk zicht op de Amstel en het omringende weidegebied. De zeszijdige koepel staat op een gemetseld rood bakstenen basement, waarin zich een eenvoudige deur bevindt die toegang geeft tot een bergruimte onder de koepel, en is verder opgetrokken uit hout. Het dak is van zink. De entree tot de koepel ligt in het verlengde van de dwarsas, bestaat uit een dubbele beglaasde paneeldeur en is toegankelijk via een houten trap van negen treden met elegant gesneden balustrade. De koepel wordt overhoeks geleed door pilasters en afgesloten met een kroonlijst. De verschillende zijden zijn voorzien van een spaarveld met daarboven een venster, dat gedeeld wordt door een middenspijl. Boven de vensters dubbele houten borden, die als zonwering en inbraakbeveiliging dienen. Het onderste bord kan als schuifluik over het daaronder gelegen venster getrokken worden. De koepel dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw. Hij wordt genoemd in een koopakte uit 1785. Waardering De KOEPEL behorende tot de buitenplaats Oostermeer is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde; - als visuele afsluiting van de dwarslaan voor de huisplaats; - vanwege de kenmerkende vormgeving; - als kenmerkend onderdeel van 18de eeuwse patriciersbuitenplaatsen; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530668
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oostermeer: koepel in Amstelveen

Oostermeer: historische tuin - en parkaanleg

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Oostermeer. De tuin- en parkaanleg van Oostermee..

Oostermeer: inrijhek

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 5 Omschrijving INRIJHEK behorende tot de buitenplaats Oostermeer. Het voorplein wordt afgesloten door een sierlijk, smeedijzer..

Oostermeer: tuinmuur

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 7 Omschrijving TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Oostermeer. De moestuin naast het linker bouwhuis wordt aan de noordzijd..

Oostermeer: werkplaats/stal

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 8 Omschrijving WERKPLAATS/STAL behorende tot de buitenplaats Oostermeer. Achter de formele tuin, op de overgang naar het lands..

Oostermeer

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 1 Omschrijving HOOFDGEBOUW (Oostermeer). In de as van de toegangsbrug staat op het voorplein het hoofdgebouw van Oostermeer. H..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)