Oostermeer: inrijhek in Amstelveen

Amsteldijk Noord 37
1184TD Amstelveen

Beschrijving van Oostermeer: inrijhek

Onderdeel 5 Omschrijving INRIJHEK behorende tot de buitenplaats Oostermeer. Het voorplein wordt afgesloten door een sierlijk, smeedijzeren hek tussen twee monumentale, hardstenen pijlers. Het symmetrische hek bestaat uit twee draaibare delen in het midden en vaste delen aan weerszijden. Het smeed- en snijwerk in Lodewijk XIV-stijl is van zeer hoge kwaliteit. Het smeedwerk vertoont een barok patroon van krullen en geometrische motieven. Boven het draaibare gedeelte is in vergulde letters de naam Oostermeer aangebracht. De rijk uitgevoerde, robuuste pijlers worden bekroond door urnen met karakteristieke oren. Ze worden mede op basis van deze oren toegeschreven aan Ignatius en Jan van Logteren. Hek en pijlers dateren uit de bouwtijd, omstreeks 1728. Waardering Het INRIJHEK behorende tot de buitenplaats Oostermeer is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de hoge ornamentele waarde en de bijzondere kwaliteit van het ontwerp, waarschijnlijk van de hand van vader en zoon Van Logteren; - als kenmerkend onderdeel van het voorplein; - vanwege de visueel- en functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)