Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oostermeer: toegangsbrug met keer- en kademuren met balustrade in Amstelveen

Tuin Park Landgoed

Amsteldijk Noord 37
1184TD Amstelveen
Noord Holland

Bouwjaar: 1728


Beschrijving van Oostermeer: toegangsbrug met keer- en kademuren met balustrade

Onderdeel 4 Omschrijving TOEGANGSBRUG met KEER- EN KADEMUREN met BALUSTRADE behorende tot de buitenplaats Oostermeer. Het voorplein is vanaf de Amsteldijk bereikbaar via een rood bakstenen brug in de as van het huis. De brug is voorzien van gebogen bakstenen keer- en kademuren, die worden afgesloten door een iets overstekende afdeklijst. Deze is deels in baksteen met hardstenen sluitstenen (langs het water) en deels geheel in hardsteen (ter hoogte van de overkluizing) uitgevoerd. De brug is voorzien van een eenvoudige smeedijzeren balustrade met smalle balustervormige staanders en een dubbele regel. Brug, keer- en kademuren dateren uit de bouwtijd, omstreeks 1728. De balustrade is waarschijnlijk 19de eeuw. Waardering De TOEGANGSBRUG met KEER- en KADEMUREN en BALUSTRADE behorende tot de buitenplaats Oostermeer is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de monumentale, representatieve vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530666
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oostermeer: toegangsbrug met keer- en kademuren met balustrade in Amstelveen

Oostermeer: historische tuin - en parkaanleg

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Oostermeer. De tuin- en parkaanleg van Oostermee..

Oostermeer: inrijhek

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 5 Omschrijving INRIJHEK behorende tot de buitenplaats Oostermeer. Het voorplein wordt afgesloten door een sierlijk, smeedijzer..

Oostermeer: koepel

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 6 Omschrijving KOEPEL behorende tot de buitenplaats Oostermeer. In de meest zuidelijke punt van de parkaanleg staat een theeko..

Oostermeer: tuinmuur

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 7 Omschrijving TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Oostermeer. De moestuin naast het linker bouwhuis wordt aan de noordzijd..

Oostermeer: werkplaats/stal

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 8 Omschrijving WERKPLAATS/STAL behorende tot de buitenplaats Oostermeer. Achter de formele tuin, op de overgang naar het lands..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)