Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oostermeer: rechter bouwhuis in Amstelveen

Kasteel Buitenplaats

Amsteldijk Noord 38
1184TD Amstelveen
Noord Holland

Bouwjaar: 1728


Beschrijving van Oostermeer: rechter bouwhuis

Onderdeel 3B Omschrijving RECHTER BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Oostermeer. Ter weerszijden van het hoofdgebouw staan op symmetrische wijze rood bakstenen bouwhuizen met een L-vormige plattegrond. Het langgerekte bouwdeel staat evenwijdig aan de straat, de korte poot van de L steekt naar voren. De gebouwen bestaan uit één bouwlaag en een zolderverdieping onder een schilddak, dat is gedekt met gesmoorde Oud-Hollandse pannen. Er staat één schoorsteen op. De gevels worden aan de bovenzijde afgesloten door een eenvoudige gootlijst en zijn voorzien van een hardstenen plint. In het langgerekte deel bevindt zich centraal de voordeur met meerruitsbovenlicht, voorafgegaan door een stoep van vijf treden. Links en rechts van de entreepartij een meerruitsschuifvenster. In de linker zijgevel van de korte poot een venster als aan de voorzijde. In de kopgevel van de korte poot een hoge, dubbele inrijdeur, daarboven een dakkapel met dubbel draairaam, wangen en een geschulpt fronton. In de linker zijgevel centraal een blindnis ter grote van een venster, daarboven een dakkapel als aan de voorzijde. In de achtergevel diverse schuifvensters en op het dak een excentrisch geplaatste dakkapel als aan de voorzijde. Ook twee aanbouwen. De rechter zijgevel is voorzien van twee meerruitsvensters. Het rechter bouwhuis was oorspronkelijk koetshuis. Het dateert uit de bouwtijd, omstreeks 1728. Waardering Het RECHTER BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Oostermeer is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de eenvoudige, harmonieuze en doelmatige vormgeving, die representatief is voor 17de en 18de eeuwse bouwhuizen; - vanwege de kenmerkende ligging in de oorspronkelijke vroeg-18de eeuwse parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530665
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oostermeer: rechter bouwhuis in Amstelveen

Oostermeer: historische tuin - en parkaanleg

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Oostermeer. De tuin- en parkaanleg van Oostermee..

Oostermeer: inrijhek

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 5 Omschrijving INRIJHEK behorende tot de buitenplaats Oostermeer. Het voorplein wordt afgesloten door een sierlijk, smeedijzer..

Oostermeer: koepel

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 6 Omschrijving KOEPEL behorende tot de buitenplaats Oostermeer. In de meest zuidelijke punt van de parkaanleg staat een theeko..

Oostermeer: tuinmuur

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 7 Omschrijving TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Oostermeer. De moestuin naast het linker bouwhuis wordt aan de noordzijd..

Oostermeer: werkplaats/stal

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 8 Omschrijving WERKPLAATS/STAL behorende tot de buitenplaats Oostermeer. Achter de formele tuin, op de overgang naar het lands..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oostermeer: rechter bouwhuis in Amstelveen

Foto's (3)