Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oostermeer: linker bouwhuis in Amstelveen

Kasteel Buitenplaats

Amsteldijk Noord 36
1184TD Amstelveen
Noord Holland

Bouwjaar: 1728


Beschrijving van Oostermeer: linker bouwhuis

Onderdeel 3A Omschrijving LINKER BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Oostermeer. Ter weerszijden van het hoofdgebouw staan op symmetrische wijze rood bakstenen bouwhuizen met een L-vormige plattegrond. Het langgerekte bouwdeel staat evenwijdig aan de straat, de korte poot van de L steekt naar voren. De gebouwen bestaan uit één bouwlaag en een zolderverdieping onder een schilddak, dat is gedekt met gesmoorde Oud-Hollandse pannen. Er staan drie schoorstenen op waarvan twee op de nokeinden. De gevels worden aan de bovenzijde afgesloten door een eenvoudige gootlijst en zijn voorzien van een hardstenen plint. In het langgerekte deel bevindt zich centraal de voordeur met meerruitsbovenlicht, voorafgegaan door een stoep van vijf treden. Links en rechts van de entreepartij een meerruitsschuifvenster. In de kopgevel van de korte poot eveneens een meerruitsschuifvenster, daarboven een dakkapel met dubbel draairaam, wangen en een geschulpt fronton. In de linker zijgevel centraal een toegangsdeur met meerruitsbovenlicht geflankeerd door meerruitsschuifvensters. Boven de deur een kleinere dakkapel met meerruitsvenster. In de achtergevel diverse schuifvensters als in de linker zijgevel en op het dak een excentrisch geplaatste dakkapel als aan de voorzijde. De rechter zijgevel is blind, maar ter hoogte van de kap wel voorzien van een centraal geplaatste dakkapel als aan de voorzijde. Het linker bouwhuis dateert uit de bouwtijd, omstreeks 1728. Het is van oudsher in gebruik als tuinmanswoning. De moestuin ligt ernaast. Waardering Het LINKER BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Oostermeer is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de eenvoudige, harmonieuze en doelmatige vormgeving, die representatief is voor 17de en 18de eeuwse bouwhuizen; - vanwege de kenmerkende ligging in de oorspronkelijke vroeg-18de eeuwse parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530664
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oostermeer: linker bouwhuis in Amstelveen

Oostermeer

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 1 Omschrijving HOOFDGEBOUW (Oostermeer). In de as van de toegangsbrug staat op het voorplein het hoofdgebouw van Oostermeer. H..

Oostermeer: historische tuin - en parkaanleg

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Oostermeer. De tuin- en parkaanleg van Oostermee..

Oostermeer: inrijhek

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 5 Omschrijving INRIJHEK behorende tot de buitenplaats Oostermeer. Het voorplein wordt afgesloten door een sierlijk, smeedijzer..

Oostermeer: koepel

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 6 Omschrijving KOEPEL behorende tot de buitenplaats Oostermeer. In de meest zuidelijke punt van de parkaanleg staat een theeko..

Oostermeer: tuinmuur

Amsteldijk Noord 37
Amstelveen
Onderdeel 7 Omschrijving TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Oostermeer. De moestuin naast het linker bouwhuis wordt aan de noordzijd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oostermeer: linker bouwhuis in Amstelveen

Foto's (1)