Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Laren

Tuin Park Landgoed

Juffersdijk 2
7245TR Laren (gemeente Lochem)
Gelderland


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving 't JAGERSHUIS. Pand op rechthoekige plattegrond van één bouwlaag en een kapverdieping onder een met gesmoorde oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak met forse overstek en geprofileerde windveren. De gevels zijn gemetseld in baksteen in kruisverband en zijn voorzien van een gepleisterde plint. De voorgevel is gericht op de Juffersdijk, de achtergevel is zichtbaar over een open weide met boomgroep vanaf één van de landschappelijke wandelingen over de buitenplaats. In de vormgeving is aan beide gevels extra aandacht besteed. De voorgevel is voorzien van drie aan de bovenzijde gebogen schuifvensters met ruitvormige roedenverdeling en luiken met zandlopermotief in de kleuren van Verwolde. Boven de vensters gebogen gemetselde strekken, daartussen decoratieve muurankers in de vorm van rozetten. Op de verdieping een dubbel draairaam met ruitvormige roedenverdeling, waaromheen een gebogen gepleisterd naamveld met "'t Jagershuis.1887". In de achtergevel is de centrale dubbele staldeur onder sementboog met gepleisterde aanzet- en sluitsteen vervangen door glazen deuren met roedenverdeling. Ter weerszijden een hooggeplaatst klein venster met ojiefvormige afsluiting en veelruits raam met ruitvormige roedenverdeling. In de top een venster met keperboogvormige afsluiting en een dubbel meerruitsdraairaam, geflankeerd door kleine ruitvormige vensters. In de top van het overstekende dak van voor- en achtergevel een haanhout en makelaar. In de zijgevels diverse venster- en deuropeningen. Vensters als in de voor- en achtergevel, deels met luiken, alsmede laag geplaatste keldervensters. Zowel in de linker- als in de rechterzijgevel een toegangsdeur. De eerstgenoemde bevindt zich in een later aangebouwde glazen serre. Waardering Voormalige JACHTOPZIENERSWONING 't JAGERSHUIS, deel uitmakend van een ensemble van voormalige jachtopzienerswoning en hooiberg, behorend tot de historische buitenplaats Verwolde is van algemeen belang - wegens de ouderdom - wegens de architectuurhistorische en decoratieve waarde (bouwstijl, details, versieringen, onderdeel van samenhangende architectuur op de buitenplaats), - wegens de landschapsarchitectonische waarde (als blikvanger van een zicht over een open weide met boomgroep, vanaf een landschappelijk wandelpad over de buitenplaats) - wegens de cultuurhistorische waarde (onderdeel van de buitenplaats Verwolde). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530659
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Laren

boerderij

Juffersdijk 2
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving Bij de voormalige jachtopzienerswoning 't Jagershuis bevindt zich een vierroedige HOOIBERG met verhoogde tasvloer en rieten te..

Blankenberg

Juffersdijk 3
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving BOERDERIJ BLANKENBERG. Boerderij wellicht 18de eeuw met hoog rieten wolfdak en achterbaander. Voorgevel in traditionele trant..

kasteel buitenplaats

Juffersdijk 3
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving Bij de boerderij Blankenberg staat aan de overzijde van de weg een SCHUUR met rieten wolfdak en met patronen van hout- en stam..

boerderij

Juffersdijk 3
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving Bij de boerderij Blankenberg staat aan de overzijde van de weg een BAKHUIS van één bouwlaag onder zadeldak, opgetrokken in ..

boerderij

Jonker Emile Laan 3
Laren (Gemeente Lochem)
Omschrijving Naast de boerderij Meijer een vierroedige HOOIBERG, gedekt door een rieten kap. De roeden zijn van eikenhout. Waardering HOO..

Kaart & Routeplanner