Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Overvoorde: oostelijke brug met hek in Rijswijk

Tuin Park Landgoed

Van Vredenburchweg 174
2285SE Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Overvoorde: oostelijke brug met hek

Omschrijving Oostelijke BRUG MET TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Overvoorde. Het voorplein voor het huis wordt aan twee zijden afgesloten door twee identieke toegangshekken uit 1720 in Lodewijk XIV-stijl. Op een bakstenen boogbrug staan rood bakstenen pijlers op verspringende plattegrond met een natuurstenen basement en een natuurstenen bekroning gevormd door een piëdestal met bolvormige vaas. Tegen de voorzijde van de pijlers zijn met guirlandes en bladvormen versierde gekroonde wapenschilden geplaatst (cartouche). Tussen de pijlers een eenvoudige uitgevoerd hek van later datum; aan weerszijden waaiervormig uitlopende balustradehekken die door versierd smeedwerk met elkaar zijn verbonden, uitgevoerd in Lodewijk XVI stijl. Waardering BRUG MET TOEGANGSHEK van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving en als gaaf voorbeeld van een toegangshek in Lodewijk XVI stijl; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de aanleg; - vanwege de hoge ornamentele waarde; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530644
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Overvoorde: oostelijke brug met hek in Rijswijk

Overvoorde: hoofdgebouw

Van Vredenburchweg 174
Rijswijk
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Overvoorde). Het in oorsprong uit 1623 daterende hoofdgebouw, waarvan de voor- en achtergevel in 1745 is vernieu..

Overvoorde: park- en tuinaanleg

Van Vredenburchweg 174
Rijswijk
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Overvoorde. De aanleg van Overvoorde kenmerkt zich door de in ..

Overvoorde: westelijke brug met hek

Van Vredenburchweg 174
Rijswijk
Omschrijving Westelijke BRUG MET TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Overvoorde. Het voorplein voor het huis wordt aan twee zijden ..

De Voorde met koetshuis, portiershuis

Van Vredenburchweg 985
Rijswijk
Voorde met koetshuis, portiershuis.

Boerderij Duinzicht / Duinzigt

Van Vredenburchweg 162
Rijswijk
BOERDERIJ Duinzicht. 17e eeuwse boerderij met dwars voor de stal gebouwd woongedeelte, dat een pannen dak draagt, links schildvormig beëind..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)