Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Overduin: ijskelder in Oostkapelle

Tuin Park Landgoed

Dunoweg 4
4356EK Oostkapelle (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Overduin: ijskelder

Omschrijving (IJS)KELDER behorende tot de buitenplaats Overduin. Achter het koetshuis ligt een bakstenen kelder, die met zijn tonvormig gewelf boven het maaiveld uitsteekt. Mogelijk een restant van het 18de-eeuwse buitenhuis en na de afbraak (ca.1797) als opslagruimte of ijskelder in gebruik genomen. De bakstenen constructie heeft twee ingangen; inwendig aan weerszijden 2 bassins. De kelder is grotendeels ontgraven. Waardering (IJS)KELDER van algemeen belang: - als oudste onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530641
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Overduin: ijskelder in Oostkapelle

Boerenwoning

Dunoweg 3
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving BOERENWONING De BOERENWONING is waarschijnlijk ontstaan uit een éénlaags pand met een breedte van vijf assen onder twee dwa..

Zeeduin: landbouwschuur

Dunoweg 3
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving LANDBOUWSCHUUR De LANDBOUWSCHUUR is een zeer grote schuur uitgevoerd in baksteen en in (opvallend genoeg) licht groen ges..

Zeeduin: hekwerk

Dunoweg 3
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving HEKWERK Het HEKWERK bij de toegang tot Duno bestaat uit twee bakstenen hekpijlers bekroond door negentiende-eeuwse natuursten..

Zeeduin: hoofdgebouw

Dunoweg 12
Oostkapelle (Gemeente Veere)
HOOFDGEBOUW, Huis ZEEDUIN, een thans wit geschilderd gebouw op rechthoekige plattegrond en bestaande uit begane grond, verdieping en kapverd..

Zeeduin: aanleg van de historisch buitenplaats

Dunoweg 12
Oostkapelle (Gemeente Veere)
De AANLEG VAN DE HISTORISCHE BUITENPLAATS heeft een veelhoekige en onregelmatige vorm. De buitenplaats ligt aan weerszijden van de Dunoweg, ..

Kaart & Routeplanner